Na otoku Visu posađena je prva u Hrvatskoj plantaža avokada, kruškolikog voća podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, bogatog vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima bitnim za zdravlje organizma.

Čini se da avokadu paše mediteranska klima jer dobro napreduje i daje obilan urod. A da priča bude još neobičnija, posadili su ga viški amerikanci, bračni par Repanich,koji unatoč poznim životnim godinama imaju velike poslovne planove. Možda zato jer svaki dan jedu avokado – prenosi HRT.

John i Patricia Repanich, vitalni osamdesetogodišnjaci, rodnu Ameriku  zamjenili su Johnovom djedovinom. U Kaliforniji su imali nasade oraha, stada ovaca, a kad je došlo vrijeme za mirovinu, od cijelog svijeta za dom su odabrali otok Vis. I korjeni su Johna vukli otoku. Godinama već uživaju u uvali Brgujac.

Jednom farmer, uvijek farmer, kaže John. Mirovina nije za mirovanje, valjalo je zaposlit ruke. Eksperiment je urodio plodom. Prije deset godina posadili su, sebi za gušte, prvo stablo.
.

Od davnina poznatom tropskom voću očito je godilo obilje sunca i blaga mediteranska klima viškog škoja.

A kad je dalo na stotine plodova probudio se u Repanichima poduzetni američki duh. Sa Sicilije su na Vis donijeli 150 sadnica  i podignuli prvu  u Hrvatskoj plantažu avokada. Bit će ove jeseni i prva berba.

Avokado potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom koja njeguje tijelo izvana i iznutra. Bogato je dobrim mastima, vitaminima, mineralima i ostalim nutrijentima bitnim za zdravlje organizma.

Među ostalim čuva rad srca, smanjuje šećer, liječi artritis, pomaže u mršavljenju, stručnjaci ga smatraju top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E.

Avokado se može jesti sirov ili se može  termički obradit,na sto načina. Sljubljuje se sa slanim i slatkim jelima. Najpoznatije jelo od avokada je meksički guacamole. Zahvaljujući Repanichima avokado je postao viška atrakcija, pa sve više ljudi dolaze u Brgujac vidjeti plantažu. Uz maslinovo ulje i vino, Vis bi mogao postati i otok postat poznat po tropskim plodovima.

Video prilog pogledajte na linku.
__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Fotografija: pixabay