VIS – Ronilački izlet UPA Rostrum Splita na Visu (FOTOGALERIJA)

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 31.08.2019. - Vrijeme čitanja: 4min

Svaki veliki ronilački izlet je poseban na svoj način. Pogotovo kad je riječ o otoku Visu. Prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i svijetu po svojim posebnim turističkim destinacijama, kulturnoj i povijesnoj baštini, nama najzanimljiviji je zbog svojih jedinstvenih ronilačkih lokacija.

Uzbuđenje je bilo još i veće što je većini ekipe ovo bio prvi ovakav izlet na Vis. Na otoku smo uključujući putovanje i razgledavanje proveli 5 dana, obišli smo ukupno 6 ronilačkih lokacija, ovisno o kategorijama i nekoliko kopnenih povijesnih lokaliteta – objavljeno je na UPA Rostrum facebook stranici gdje možete pogledati veliki foto album.

Tekst uz album prenosimo u cijelosti:

.
Impresivne olupine

B-24 Liberator Tulsamerican američki bombarder srušen 1944. godine u Jadransko more, nalazi se na dubini od 38 – 53 m. Zanimljiv zaron u modro, gdje nakon nekog vremena laganog spuštanja i opiranja strujama iz tame se ukazuje impresivna olupina, nekad slavnog bombardera. Obilazak samog aviona ne traje dugo, ali spoznaja da se nalaziš na slavnom američkom bombarderu i podvodnoj grobnici, oduzima dah.

Kad spominjemo impresivne olupine viđene na ovom izletu, svakako se mora spomenuti i grčki parobrod Vasilious T, koji se prevozeći ugljen nasukao na rt Stupišće, 1939. godine. Ono što ovaj zaron čini stvarno posebnim je osjećaj koji raste dok prolaziš kraj 104 m dugačkog broda, masivne propele od cca 4 m i sveukupne tame i pustoši koja daje poseban ugođaj. Olupina broda može se razgledati i iznutra, gdje se još uvijek nalaze velike količine ugljena razbacanog po prostorijama, koje su s vremenom postale dom raznim morskim algama i pridnenim organizmima.

Na dubini od 10 do 33 m kraj otočića Mali Barjak u blizini Komiže, dočekao nas je parobrod Teti. Naspram ostalih, brod nam se svidio najviše zbog količine života koja se može pronaći u olupini i oko nje. Od velikih murina, jata raznih riba, šarenih papigača, kirnji, pirki….
.

.
Geografska pozicija Visa uz geološki sastav i izoliranost, omogućile su nastanak predivnih podmorskih zidova čije pukotine čine domove velikom broju životinja

Iako su nas se sve olupine dojmile, veliko oduševljenje izazvale su i ostale lokacije. Jer Vis nisu samo olupine. Geografska pozicija Visa uz geološki sastav i izoliranost, omogućile su nastanak predivnih podmorskih zidova čije pukotine čine domove velikom broju životinja. Velika jata riba koja radoznalo kruže, toliko smireno i bez straha da dobivaš dojam da si dio njih. U ovih par dana, obišli smo i određeni broj špilja i zidova ( Sika 3, Bili bok, Gnjilna ). Bilo je tu onih plićih, ali bogatih životom, malo dubljih s izlazom na površinu ali i onih predivnih podmorskih dvorana u koje možeš ući samo provlačenjem kroz maleni otvor u zidu. Prekrasan krajolik koji se pod svijetlom lampi pretvara u nešto nalik bajki.

Za kraj u nedjelju smo obišli kopnene znamenitosti otoka i sam grad Vis. Naime, otok je uzduž i poprijeko probušen mrežama podzemnih prolaza i prostorija, čija je nekadašnja namjena bila da se u slučaju napada NATO snaga, zemalja Varšavskog pakta ili nuklearnog rata sačuva Titov život. Iako su kompleksi tunela i popratnih građevina impresivni za razgledati, ne možeš se, s biološkog stajališta, ne zapitati koliko je zapravo probijanjem tunela, jedna izolirana prirodna ljepota kao što je otok Vis, zapravo narušena. Iznad grada Visa obišli smo i slavnu tvrđavu kralja George III., koja je ujedno i najveća utvrda na zapadnom ulazu u višku luku, izgrađena od strane Britanske kraljevske ratne mornarice. I crkvicu sv. Nikole, zaštitnika pomoraca u Komiži, izgrađenu još u 9. stoljeću, u sklopu benediktinskog samostana.

O ovom izletu moglo bi se pisati još puno. Ostatak dojmova prepustit ćemo slikama i usmenoj predaji onih koji su sudjelovali.

Za kraj zahvalili bi se ronilačkom centru B-24 i njihovim djelatnicima na stvarno posebnim zaronima, smještaju, ugodnoj atmosferi i onom osjećaju kao kod kuće.

Uz ronilački centar, ostati će nam u sjećanju odlična riblja večera koju su nam upriličili u restoranu Bak, uz domaći ugođaj i odličnu hranu, nema se što više za poželjeti!

Ekipa, zakon ste!

__________
Izvor: UPA ROSTRUM 
Naslovna fotografija: UPA ROSTRUM

Tagovi: ,