VIS – Stara Issa koljevka današnjeg grada Visa

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.01.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Nedavno je u Arheološkom muzeju u Splitu otvorena velika, obljetnička izložba “Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa“

“Arheolozi su prilokom radova na bujici Samogor iskopali nove arheološke nalaze koji govore o tome kako je stara Issa još starija od onoga što se do sad smatralo, za nekih 40 – 50 godina. I ne samo to! Po svemu sudeći, Issa je najvjerojatnije Platonov, kako bi se danas nazvalo “pilot-projekt” – kazuje Ivo Radica, gradonačelnik Visa – prenosi kockavedrine.com

.
O izložbi

Evo što je gradonačelnik grada Visa Ivo Radica rekao o obljetničkoj izložbi Arheološkog muzeja u Splitu, osnivanju Zavičajnog muzeja Grada Visa. Također, i o novim arheološkim nalazima koji bi grad Vis mogle svrstati u ekskluzivnu destinaciju s jedinstvenom povijesnom pričom.

– Znamo da je otok Vis pedeset godina bio zatvoren za strani turizam. Najveća devastacija stare Isse dogodila se upravo u tim godinama. Od njenog kamena gradile su se vojarne, vojne zgrade i svašta. Kompletna Issa je bila prekrivena prašinom, o njoj se nije vodilo mnogo računa, tek ovih zadnjih godina se o njoj priča i stvari se miču s mrtve točke. I eto, najveća izložba u povijesti o Issi otvorena je povodom 200. obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu. Na izložbi je izloženo nekih 600 – 700 eksponata, od kojih su neki prvi put izloženi.

 

Projekt “Zavičajni muzej”

Međutim, to je samo jedan događaj koji je dio jedne veće i dugoročne strategije Grada Visa, koju provodimo u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu. Cilj nam je osnivanje Zavičajnog muzeja Grada Visa, za koji smo na sjednici Gradskog vijeća već donijeli i odluku o osnivanju. Imamo suglasnost, podršku i dobru suradnju s Arheološkim muzejom u Splitu. To je važno naglasiti, jer obično kad se osnivaju novi muzeji bude nesuglasica. Ovdje nije tako. Naprotiv, eksponati koji su danas izloženi na ovoj izložbi o kojoj govorimo, sutra bi trebali doći nazad, doma, u naš Zavičajni muzej, te biti njegovim stalnim postavom.

Projektna dokumentacija za Zavičajni muzej Grada Visa je gotova ima već dvije godine. Čekamo da se otvori prikladan natječaj. Vrijednost te investicije je oko 34 milijuna kuna. Muzej bi pričao priču o tri glavne teme, koje nisu samo naše, nego i europske, pa i svjetske. Jer Vis je najstariji grad na hrvatskoj strani jadranske obale, na njemu je začeta moderna civilizacija i demokracija.

.
Novi arheološki nalazi

Sasvim slučajno, kad se radila bujica Samogor, iskupani su novi arheološki nalazi koje arheolozi još moraju službeno potvrditi, ali meni su rekli da ja to mogu reći. Ti arheološki nalazi nam govore da je stara Issa još starija od onoga što se do sad smatralo, za nekih 40 – 50 godina. Znamo da je osnivač Isse bio Dionizije Sirakuški, tadašnji najveći vladar u svijetu. Njegov veliki prijatelj je bio Platon.

Platonovo najveće djelo je bilo “Država”, kako je on zamišljao uređenje svijeta i društva tog doba. Znamo da je Dionizije Sirakuški dolazio u staru Issu. S njim je dolazio i njegov veliki prijatelj Platon. Po svemu sudeći, Issa je najvjerojatnije Platonov, što bi danas nazvali “pilot-projekt”. Za to ima mnogo indicija, pa ako arheolozi potvrde tu priču, za Vis bi to bilo nešto veliko i epohalno.

Naravno, tu je i treća tema, velika epopeja Drugog svjetskog rata, u kojoj je otok Vis imao svoju jedinstvenu ulogu. Sve to itekako zalužuje biti ispričano, jer nas čini posebnim, jedinstvenim i izuzetnim mjestom na karti svijeta.

.
Koncept muzeja

Koncept samog muzeja nije fokusiran na jednoj zgradi u kojoj bi muzej bio smješten, već bi čitav otok, sa svojim autentičnim lokalitetima bio sastavni dio tog muzeja. Zapravo, čitav otok Vis je jedan veliki muzej na otvorenom.

Trenutno radimo na projektnoj dokumentaciji kule Perasti. U njoj planiramo otvoriti muzej suvremene umjetnosti. Imamo i donatora koji će darovati svoje slike gradu Visu. Poslije Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, to će možda biti druga najveća takva galerija u Hrvatskoj sa svojih dvije do dvije i pol tisuće eksponata.

U donjem dijelu Samogora uredit ćemo jednu prostoriju za pohranjivanje slika. Ujedno ćemo otvoriti i radionicu u kojoj će se raditi na arheološkim nalazima.

Sve to zajedno u konačnici daje našem otoku jednu perspektivu da se razvija i kao kulturno središte, kojega će gosti imati razloga posjetiti i za onih šest zimskih mjeseci.

__________
Izvor: kockavedrine.com
Naslovna fotografija: Pixabay.