VIS – U podmorju oko otoka pronađen dvije tisuće godina star vrč

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.01.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Riječ je o popularnoj lokaciji za ronjenje na kojoj je prije nekoliko tisuća godina potonuo drevni grčki brod, a na dubini od 35-37 metara još uvijek leže polomljene amfore

Nalazište je otkriveno prije nekoliko desetljeća i još uvijek se vodi kao jedno od najstarijih poznatih brodoloma iz tog razdoblja na cijelom Jadranu – navodi Morski.hr.

Vrč je pronađen u blizini otočića Krava

Instruktor ronjenja, zaljubljenik u podvodnu arheologiju i edukator Mariusz Milka pohvalio se za Morski.hr kako je sredinom svibnja prošle godine pokraj Visa pronašao pravo antičko blago. U blizini otočića Krava pronašao je 2 tisuće godina star, gotovo neokrhnut, vrč  o kojem je odmah obavijestio Ministarstvo kulture RH.

Na dan kada je pronašao vrč Mariusz je vodio grupu iz Ronilačkog centra Nautica Vis. Redovito, kaže, roni na Kravi i prilično dobro poznaje to mjesto. Ronjenje u skupini obično traje 20-ak minuta što je premalo za podrobnije istraživanje antičke olupine. No tog svibnja prošle godine Mariusz je imao sreće jer je u relativno kratkom vremenu među razbijenim amforama uspio uočiti nešto neobično.

.
Povratni poziv iz Ministarstva stigao je tek za mjesec dana

– Dok sam plivao, primijetio sam nešto u pijesku između amfora. Izgledao je kao dio malenog keramičkog lonca. Bio sam uvjeren da je to samo mali komad, no kada sam ga nježno očistio od pijeska pokazalo se da je to netaknuti prastari vrč. Nalaz smo fotografirali i poslali Ministarstvo kulture i medija RH, a zatim sam zamaskirao nalaz kako ga nitko ne bi izvadio prije dolaska stručnjaka – napisao je Mariusz.

Povratni poziv iz ministarstva stigao je tek nakon više od mjesec dana, a sreća u nesreći je što je “čudesni vrč” ostao na istom mjestu. Snimku pronalaska možete pogledati u nastavku:

.
Mariuszu ovo nije prvo arheološki nalaz koji je otkrio. Više o njegovim avanturama možete pročitati na njegovom blogu.

___________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Skitterphoto