UŠTEDI ENERGIJU
April 26, 2023

Više od 11,1 milijun eura Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja, dio i za OIE

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je dodijelilo 81 ugovor iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 11,1 milijun eura.

 

Ugovori se odnose na sufinanciranje projekata malih i mladih poljoprivrednika, ulaganja u voćarstvo, sjemensku i rasadničarsku proizvodnju, tov svinja i mliječno govedarstvo te skladišne kapacitete za žitarice i uljarice. Osim toga, dodijeljena su i sredstva za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije te za modernizaciju drvoprerađivačke proizvodnje.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uručila ugovore za 43 korisnika. Istaknula je kako se sredstva iz Programa ruralnog razvoja dobro koriste i doprinose rastu vrijednosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede.

Vučković je navela i kako je putem Programa ruralnog razvoja do sada isplaćeno 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica.

To potvrđuje, kako je kazala, da unatoč brojnim izazovima hrvatski poljoprivrednici ne odustaju

 

Varaždinska Koka ulaže u obnovljive izvore energije – solarni paneli na farmama

Jedan od dobitnika potpora, predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak je izjavio kako je su dobili potporu za projekt vezan uz ulaganje u obnovljive izvore energije.

Vrijednost projekta je 786 tisuće eura. Od toga se 50 posto odnosi na odobrenu potporu. Riječ je o instaliranju solarnih panela na njihove farme. Ulaganje u ovakve projekte, kako je rekao, jača se poljoprivreda, stočarstvo, a proizvodi se i zelena energija.

 

Hoće li pad cijena pšenice utjecati na pad cijena proizvoda?

Vučković je kazala kako ne može govoriti što će se dogoditi s potrošačkim cijenama, no uobičajeno je da se to reflektira na njih. Problem hrvatskih ratara, kako je kazala, je što su oni poljoprivredne inpute nabavljali po znatno višim cijenama. Zbog toga pad cijena itekako ima utjecaj na njihovu kalkulaciju.

Ministarstvo će na taj problem upozoriti ovaj tjedan na Vijeću ministara poljoprivrede kako bi se pomoglo hrvatskim ratarima, rekla je Vučković.

Sektor ratarstva je izuzetno važan. Značajno je unaprijedio svoje poslovanje tijekom zadnjih deset godina, no mora se bolje povezati sa stočarstvom ili preradom. Nastojat će ih se motivirati za takav iskorak investicijskim potporama i drugim mjerama. To je pravi put kako bismo bili otporniji na oscilacije koje će se događati, istaknula je Vučković.

 

 

_______________

Autor: zadarskilist.hr

Fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram