PP Vransko jezero – raj električnog, održivog transporta

Objavio: Pokret Otoka - 06.06.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Od 1. lipnja Parkom prirode Vransko jezero zaplovite električnim brodom „Danguba“. Transport je osiguran i električnim vlakom, električnim biciklima i solarnom brodicom. Na ovaj način povezale su se najatraktivnije lokacije Parka održivim transportom posjetitelja.

Od početka lipnja ove godine Park prirode Vransko jezero ima novu atrakciju za posjetitelje – vožnju putničkim električnim brodom “Danguba”!

Kružna plovidba po Vranskom jezeru započinje u lučici Crkvine svaki dan, osim utorka, u 10 h. Plovidba traje otprilike 60 minuta, a kapacitet broda je 56 putnika.

Električni brod “Danguba” ime dobio po čaplji dangubi – zaštitnom znaku parka

Radi se o dvotrupcu, katamaranu dugom 15 m, širokom 5,65 m, s 56 sjedala za putnike i tri člana posade. Brod ima dva motora od po 30 kW, dva solarna panela za napajanje navigacije, zvučnika te zatvorenu staklenu kabinu odnosno salon za posjetitelje, što će omogućiti korištenje broda tijekom cijele godine.

Novi brod je nazvan Danguba po čaplji dangubi, rizičnoj vrsti kojoj je Vransko jezero jedino priobalno gnjezdilište u Hrvatskoj. Danguba je ujedno i zaštitni znak Parka.

Čaplja danguba

Električni brod vrijedan je 2.708.400,00 kn (bez PDV-a). Veći dio vrijednosti broda u iznosu od 80 % financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostalih 20% osigurano iz UNDP-ovog programa PARCS.

Osim brodom, vozite se i električnim vlakom, solarnom brodicom i električnim biciklima

Plovidbom novim brodom posjetitelji će imati prigodu doživjeti Vransko jezero na potpuno drugačiji način. Brod će prevoziti posjetitelje od Crkvina do Bašinke te će zatim električnim vlakom kroz kanjon Mernjača stići na atraktivni vidikovac Kamenjak. 

Održivi načini transporta rezultat su projekta ”Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”. Kroz projekt provedene su brojne aktivnosti te je obogaćena ponuda Parka. Nabavljen je i prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj koji spaja Pakoštane s Parkom prirode, solarna brodica i 5 električnih bicikala. Postavljene nove fotonaponske elektrane na Kamenjaku i Prosici olakšale su i unaprijedile rad info centara, a postavljene su i 4 samoodržive modularne kućice.

PP vransko jezero dobar je primjer promicanja održivog razvoja i zaštite okoliša.

Cilj projekta – održivo korištenje odredišta prirodne baštine i održiv društveno gospodarski razvoj na lokalnoj i regionalnoj razini svakako je ispunjen!

________________________________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografije: PP Vransko jezero