WEBINAR – Aktivnije uključivanje srednjih škola u održivi razvoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.05.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Projektni tim #RazmišljajmoOdrživo poziva nastavnike osnovnih i srednjih škola, predstavnike organizacija civilnog društva te sve zainteresirane da se pridruže online skupu o iskustvima suradnje i uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica

.

Webinar na temu „Suradnjom do aktivnijeg uključivanja srednjih škola u održivi razvoj lokalnih zajednica“ će se održati u petak 28. svibnja 2021. od 13.00 do 16.00 sati

Na skupu će biti predstavljeno nekoliko primjera uključivanja učenika i učenica u lokalnu zajednicu, predstavit će se, kroz projekt, izrađena Povelja učenika o održivom razvoju te će se na kraju razgovarati o ključnim elementima suradnje i poticajnom okruženju koje može dovesti do aktivnijeg uključivanja i povezivanja svih relevantnih aktera.

Otvaranje škole prema zajednici u slučaju obrazovanja za održivi razvoj i suradnja s okolinom je vrlo važna. Jedna od osnovnih ideja OOR-a je biti lokalno relevantan odnosno izgraditi znanje čvrsto utemeljeno na stvarnoj lokalnoj situaciji i potrebama.

Na taj način škole su važni sudionici u razvoju zajednice, a učenici mogu vježbati svoju buduću ulogu aktivnih građana. OOR traži praktične aktivnosti i donošenje odluka – poučavanje ne bi trebalo ostati na tome da se samo govori o budućnosti, već bi valjalo djelovati za budućnost.

Stoga je važno učenike podržati u učenju i sudjelovanju, usmjeravati ih na različite probleme te kroz kritičko razmišljanje, temeljem načela održivog razvoja, poticati ih na istraživanje i aktivno uključivanje u rješavanje problema.

Na događanju ćete imati priliku poslušati inspirativne primjere suradnje udruga, škola i lokalne zajednice.

 

Razgovarat će se o:

.

  • ključnim elementima za uspješnu suradnju srednjih škola i lokalne zajednice te uključivanju učenika u planiranje i prepoznavanje problema i potreba zajednice;
  • tome kako se udruge i druge institucije mogu pripremiti za suradnju te koja su to potrebna znanja, vještine i stavovi;
  • dobrobitima i izazovima suradnje škola s lokalnom zajednicom te konkretnim preporukama.

Događanju će se moći pristupiti online putem platforme ZOOM, a moći će se pratiti i na društvenim mrežama putem Facebook livea. Dan prije, svim prijavljenima bit će poslana poveznica za pristup ZOOM-u.

 

PRIJAVA

Sudjelovanje možete prijaviti najkasnije do utorka 25. svibnja 2021., putem sljedeće poveznice.

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

 

Projekt “Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj zajednice” provodi ODRAZ-Održivi razvoj zajednice u suradnji s Udrugom SMART iz Rijeke, Udrugom “MI” iz Splita, Volonterskim centrom Osijek te I. gimnazijom Osijek, Privatnom umjetničkom gimnazijom iz Zagreba i Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.
Skup je organiziran kao jedna od aktivnosti projekta “Razmišljajmo održivo – učimo mlade za održivi razvoj zajednice”, kojim se želi ojačati doprinos udruga održivom razvoju obukom obrazovno-odgojnih djelatnika i srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanjem uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

 

 

__________
Izvor: odraz.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.