WEBINAR – Svijest o očuvanju mora uz ”Arhipelag bez plastike”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.03.2022. - Vrijeme čitanja: 6min

U sklopu BeMed projekta ”Arhipelag bez plastike” u srijedu, 16. ožujka održat će se webinar ”Arhipelag bez plastike”

Pokret Otoka partner je na projektu ”Arhipelag bez blastike’ te će u sklopu projekta u srijedu, 16. ožujka, održati istoimeni online webinar. Na njemu će sudjelovati domaćice projekta – Milena Tanfara iz udruge Zajedno za Krapanj; Katarina Gregov, direktorica Turističke zajednice Zlarin i Maja Flajsig iz udruge Tatavaka iz Zlarina.

U webinaru će također sudjelovati gošće predstavnice drugih jadranskih otoka i inicijativa na Jadranu – Tea Kuzmičić Rosandić iz udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita; Barbara Čolić iz Društva istraživača mora 20000 milja koje djeluje na zadarskim otocima, Natasha Kadin iz umjetničke organizacije SEA Silba koja djeluje na otoku Silbi te Ana Čalić iz platforme ”Misli more” iz Pule.

.
Više o projektu

2018. godine je na otoku Zlarinu uspostavljena inicijativa „Za Zlarin bez plastike“ s temom smanjenja onečišćenja jednokratnom plastikom. Inicijativom su se mještani i otočki poslovni subjekti približili konceptu održivog turizma. Kroz različite akcije, kao što je izbacivanje korištenja jednokratnih plastičnih predmeta u ugostiteljskim objektima i dućanima,  posjetitelji ostvaruju doticaj sa sadržajima ekološke tematike.

Inicijativu „Za Zlarin bez plastike“, predvodi zlarinska udruga „Tatavaka“. U suradnji s  udrugom „Zajedno za Krapanj“ i Turističkom zajednicom Krapanj-Brodarica BeMed projektom  „Arhipelag bez plastike“ uspostavili su suradnju i s drugim otocima u šibenskom arhipelagu.

Krapanj je tako postao prva postaja Arhipelaga bez plastike koji ima veliku ambiciju širenja. Jednako kao i na otoku Zlarinu, 10 otočnih ugostitelja i drugih malih poduzetnika o kojima primarno ovisi smanjenje distribucije plastike potpisalo je u hotelu Spongiola „Povelju o Krapnju bez plastike“ i obvezalo se iz uporabe izbaciti jednokratnu plastiku.

         

.

.
O domaćinima i njihovim organizacijama

Milena Tanfara predstavlja Ekološku udrugu „Zajedno za Krapanj“ koja djeluje tri godine. Do sada su djelovali na otoku Krapnju na promicanju društveno sportskih aktivnosti, a priključili su se i projektu „Arhipelag bez plastike“. Kroz svoje redovne aktivnosti Udruga doprinosi zaštiti okoliša i očuvanju prirode s naglaskom na područje otoka Krapnja, održavanje i promicanje prirodnih i kulturnih posebnosti otoka te očuvanje tradicionalne kulturne baštine.

Katarina Gregov rođena je i živi na otoku Zlarinu gdje je provela djetinjstvo, a danas obnaša ulogu direktorice u Turističkoj zajednici Zlarin. Majka je dvoje djece i često sudjeluje i pomaže organizacijama na otoku pri pisanju projekata i prijavi na natječaje koje doprinose razvoju društvenog i kulturnog života na otoku. Sudjelovala je u uspostavi inicijative ”Za Zlarin bez plastike” kojom se u potpunosti ukinulo korištenje jednokratne plastike na otoku.

Maja Flajsig magistra je etnologije, kulturne antropologije i povijesti umjetnosti, a u udruzi Tatavaka radi kao koordinatorica od 2021. godine. U sferi njenih primarnih interesa su direktan rad u zajednicama, grassroots pokreti i edukacija mladih ka održivom životu.

Udrugu ‘’Tatavaka’’ čini grupa aktivistica i volontera posvećenih promicanju kulture održivog življenja, tranziciji na kružno gospodarstvo te zaštiti živog svijeta. U početku okupljeni oko inicijative ‘’Za Zlarin bez plastike’’ pokrenute 2018. godine, svoje djelovanje polako šire na edukaciju svih naraštaja i segmenata društva o klimatskoj krizi i krizi bioraznolikosti.

.
O gošćama

Tea Kuzmičić Rosandić magistra je biologije i ekologije mora. U Udruzi Sunce radi kao voditeljica projekata i stručna suradnica edukatorica.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce djeluje od 1998. godine i jedna je od vodećih udruga koje se bave zaštitom prirode i okoliša. Prepoznat je partner građanima, državnim institucijama i znanstvenoj zajednici u zaštiti prirode i okoliša te promicanju održivog razvoja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Djeluje kroz dva programa „Zaštita prirode“ i „Zaštita okoliša i održivog razvoja“ i kroz dva odjela „Odjel prava okoliša“ i „Odjel edukacije i informiranja“.

Barbara Čolić magistra je ekologije i zaštite prirode te dopredsjednica Društva istraživača mora – 20000 milja i voditeljica projekata. U sklopu Društva ponajviše vodi edukativne projekte na temu popularizacije znanosti, znanja o moru, zaštite prirode i okoliša, otpada u moru te aktivnog uključivanja građana u ove tematike, posebice u manjim sredinama.

Društvo istraživača mora – 20000 milja okuplja ambiciozne, svestrane i kreativne istraživače čiji je primarni interes područje biologije mora. Osnovni ciljevi Društva su poticanje i unapređenje edukativno-istraživačkih djelatnosti; vrednovanje, očuvanje i zaštita prirode i bioraznolikosti mora. Svoje aktivnosti Društvo provodi uz brojne partnere iz civilnog sektora te ima izvrsnu suradnju s javnim ustanovama i znanstvenim institucijama. Sjedište udruge je u Zadru no djeluje na području cijele hrvatske obale i šire.

Natasha Kadin osnivačica je i predsjednica umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art sa sjedištem na otoku Silbi.

SEA samostalno i u suradnji sa mnogim partnerima od 2010. na otoku Silbi provodi mnoštvo umjetničko – ekoloških aktivnosti kojima educiraju i ukazuju na sve veći problem otpada na našim otocima. Fokus je na razvoju inovativnih umjetničkih formi koje povezuju suvremenu umjetnost s lokalnom zajednicom, razmjeni alata, znanja i vještina u kreiraju novih umjetničko – ekoloških projekata i principa, koji mogu poslužiti kao primjer drugim izoliranim sredinama, posebno otocima, kako razvijati lokalnu zajednicu kroz sinergiju suvremene umjetnosti i ekologije te na mikro razini ponuditi rješenja za globalne probleme zbrinjavanja otpada.

Ana Čalić osnivačica je platforme ”Misli more”.Višegodišnje iskustvo u nautičkoj industriji spojila je s akademskim školovanjem i sa studijskom specijalizacijom energetskih sustava i održivoga razvoja.

Misli More je interdisciplinarna platforma koja nastoji spojiti mlađe generacije i pionire u nautičkoj industriji kroz održivi razvoj i kružnu ekonomiju. Platforma je informativnog i edukativnog karaktera te djeluje putem društvenih mreža, web stranice i uskoro putem događaja uživo i radionica. Stvaranjem mogućnosti za održivi razvoj u nautici, otvaraju se nove mogućnosti i kanali za mlađe generacije koje bi posljedično doprinijele razvoju Hrvatske i zaštiti ekosustava.

 

Pokretanje inicijative omogućila je potpora fondacije BeMed – Beyond Plastic Med uz sufinanciranje Grada Šibenika i organizacije SMILO – Small Island Organisation

__________
Autor: Pokret Otoka
Naslovna fotografija: Mario Gregov