ZABAVA & EKOLOGIJA – Glazbeni festivali i koncerti kao pozornice održivosti

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.04.2019. - Vrijeme čitanja: 5min

Glazbeni festivali i koncerti mogu postati pozornice održivosti: Uživanje u glazbi može biti još veće uz brigu o zaštiti okoliša.

Pri okupljanju mnoštva ljudi uvijek postoji velika vjerojatnost stvaranja velike količine otpada i štetnog utjecaja na okoliš. Kako održivost u današnje vrijeme postaje sve važnija i organizatori glazbenih festivala i koncertnih događanja sve više vode brigu o zaštiti okoliša. Od posjetitelja koncerata i fanova preko izvođača do organizatora, svatko igra važnu ulogu u postizanju istog održivog cilja – prenosi Ekovjesnik.

.

Izvođači mogu potaknuti promjene

Iako su organizatori glazbenih festivala i koncerata presudni za preuzimanje inicijative za provođenje promjena pri njihovoj organizaciji, izvođači mogu imati impresivan utjecaj kada se posvete zaštiti okoliša i odluče raditi na održiv način. Općenito je poznato kako umjetnici svojim stavovima mogu utjecati na velike promjene, pa i potaknuti podizanje svijesti svojih obožavatelja o potrebi zaštite okoliša.

Primjerice, američki kantautor i surfer Jack Johnson, koji je svoj koncert održao u pulskoj Areni u srpnju 2011. godine, među najznačajnijim je imenima američke glazbene industrije koji svoje umjetničko djelovanje usko povezuje s održivim praksama. Njegov studio u Los Angelesu koristi isključivo solarnu energiju i ostvaruje vrlo nizak ugljični otisak u industriji za koju je općenito poznato da koristi obilne količine energije. Johnsonov tim na turnejama putuje isključivo autobusima na biodizel, a na koncertima prodaje robu od održivih materijala.
.

.
Johnson je prije pet godina započeo pokret All at Once kojim se u lokalnoj i svjetskoj zajednici žele potaknuti pozitivne promjene, kako povezivanjem s neprofitnim organizacijama i organizacijom ekoloških akcija, tako i promicanjem održivih lokalnih sustava prehrane i napuštanjem korištenja plastičnih proizvoda. Također, Johnson pri organizaciji svojih koncerata i turneja zahtijeva i ispunjavanje određenih uvjeta ugovora. Dok neki glazbenici u garderobi zahtijevaju određenu hranu ili piće, Johnsonovi zahtjevi uključuju energetski učinkovite žarulje, 100-postotno recikliranje i uklanjanje plastike. U svijetu u kojem se održive prakse još uvijek teško provode, Johnson i drugi umjetnici postavljaju pravi primjer za svoje fanove i organizatore koncertnih događanja.
.

I koncertni prostori mogu biti „zeleni“

Les Schwab Amphitheater u Oregonu, smješten uz prekrasnu rijeku Deschutes, odlučio je sudjelovati u inicijativi Take Note kojom se nastoje pronaći najbolja rješenja za zbrinjavanje otpada proizvedenog na koncertima. Inicijativom se naglašava kako svi dobavljači koji poslužuju hranu ili piće moraju pristati na korištenje 100-postotno kompostirajućih posuda, pribora za jelo posuđa i čaša. Osim toga, ne prodaju se plastične boce za jednokratnu upotrebu, već se umjesto toga koriste stanice za besplatno punjenje vode. Ovaj koncertni prostor također prodaje čaše za višekratnu uporabu izrađene od nehrđajućeg čelika ili od biorazgradivih materijala.
.

Les Schwab Amphitheater 

.
Članovi udruge The Broomsmen iz Oregona, usmjerene na promicanje zero waste događanja, nadziru spremnike za otpad u Les Schwab Amfiteatru kako bi se osiguralo da različite vrste otpada završe u ispravnim spremnicima. Umjesto mora plastike ostvareno je 50-postotno smanjenje otpada tijekom posljednje tri koncertne sezone.
.

The Broomsmen

.
Sličnu zero-waste politiku provode i ostali koncertni prostori diljem SAD-a. Tako Santa Barbara Bowl nastoji postati ugljično neutralan koncertni prostor, a ističe se i bujnim zelenilom i to biljkama koje ne zahtijevaju puno vode. Posljednjih godina ovaj koncertni prostor napravio je ogroman napredak u zbrinjavanju otpada te trenutno reciklira 90 posto prikupljenog otpada. Uz smanjenje količine otpada, njegove ponovne upotrebe, recikliranja i kompostiranja, Santa Barbara Bowl koristi energetski učinkovitu rasvjetu s niskom potrošnjom energije, a električnu energiju proizvodi korištenjem solarnih panela.

Ova dva koncertna prostora prava su inspiracija za provođenje drastičnih promjena u sličnim prostorima širom svijeta.
.

The Broomsmen

.
Fanovi moraju podržavati održive prakse

Postoje brojne aktivnosti i načini koje i vi kao posjetitelji glazbenih festivala i koncertnih događanja možete podržati kako biste se pridružili inicijativama za „zelenu zabavu“. Za početak, razmislite o načinu prijevoza koji ćete koristiti pri putovanju na festival ili koncert i odlučite se za alternative koje ne štete okolišu. Razmislite o zajedničkom prijevozu s prijateljima ili korištenju javnog prijevoza kako bi vaš provod ostvario što manji ugljični otisak. Ako ste dovoljno blizu koncertnog prostora ili lokacije održavanja glazbenog festivala, koristite tramvaj ili bicikl, a na koncert se možete i prošetati umjesto da uskačete u taksi.

Prilikom odabira koncerta, razmotrite i sam koncertni prostor. Odaberite festivale i koncertna događanja čiji organizatori poštuju okoliš i provode održive prakse te podržite njihove napore. Hrana i piće važan su dio koncertnog i festivalskog okruženja, stoga se pripremite na njihovo korištenje na ekološki prihvatljiv način. Ponesite vlastitu bocu za vodu ili čašu za višekratnu uporabu, a ako ih nemate kupite ih na koncertu. Time ćete pomoći zaštiti okoliša, kao i organizatoru koji ga se također trudi zaštititi. Izbjegavajte nezdrave napitke i jela tvrtki koje su već identificirane kao najveći onečišćivači našeg planeta, a kada već govorimo o otpadu, pravilno razvrstavajte svoj dio i poštujte napore organizatora koji je postavio spremnike za različite vrste otpada.

Zajedničkim naporima izvođača, organizatora koncerata i glazbenih festivala te njihovih posjetitelja, uživanje u glazbi može biti još veće uz brigu o zaštiti okoliša. Uživajte u nadolazećoj ljetnoj koncertnoj i festivalskoj sezoni!

__________
Izvor: Ekovjesnik
Fotografija: Ekovjesnik