Čak 40 izlagača iz Zadarske županije, ali i Hrvatske okupilo se i izlagalo na ovogodišnjim 14. po redu “Našim malim guštima”, izložbi hrane, pića, delikatesa i suvenira koji su se održali na Trgu Petra Zoranića u Zadru

Organizator događanja je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, a događaj se održao od 17. do 19. listopada, što je mnogo ranije nego prijašnjih godina – prenosi Zadarski list.

.
Tijekom godina održavanja gotovo 1.000 izlagača

– Ove smo godine promijenili termin te nas je poslužilo predivno, toplo vrijeme. Pokazalo se kako termini u prosincu nisu bili najsretnije rješenje, dok u ovom terminu turistička sezona još uvijek traje i grad je prepun turista. Mislimo kako ovako bolje doprinosimo edukativnom i prodajnom karakteru izložbe, rekao je Denis Ikić, direktor ŽK Zadarske županije istaknuvši kako je sam sajam smješten u blizini Poljane Šime Budinića koja je nekada bila sajmište.

Istaknuo je kako je od 40 izlagača 30 došlo iz Zadarske županije, a ostali iz drugih županija.

Inače, manifestacija je osmišljena 2006. godine s ciljem promocije kvalitetnih, tradicijskih proizvoda u modernim pakiranjima za tržište. Međutim, nakon tri godine održavanja, pozvali su i izlagače iz drugih županija tako da je, kako je Ikić rekao, kroz ovo vrijeme izlagalo gotovo 1.000 izlagača. Ove je godine zbog lokacije sajam bio smješten u nešto manji šator nego prijašnjih godina, ali ni to nije spriječilo brojne Zadrane i njihove goste da uđu, razgledaju brojne štandove, kušaju uzorke fine hrane te odu zadovoljni, punih vrećica.

“Naše male gušte” otvorio je dožupan Šime Vicković rekavši kako je ovo hvalevrijedna manifestacija.
.

.
“Zdrave palačinke” i “Slatko – hrskavo”

– Pohvalio bih i našu Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu, kao i Hotelijersko – turističku i ugostiteljsku školu, koje također sudjeluju na manifestaciji. U sklopu manifestacije odvijali su se i 4. Dani meda i pčelarskih proizvoda u organizaciji županijskog Odjela za poljoprivredu, dodao je Vicković.

Posjetitelji sajma mogli su kušati i kupiti različite ukusne i zanimljive proizvode: razne vrste sira, meda, vina, maslinovih ulja, ribljih prerađevina, suvenira i rukotvorina ,a održale su se i radionice izrade cvjetne narukvice, koju su vodile profesorice iz “Stanka Ožanića” kao i učenici učeničke zadruge.

Učenici i profesori Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole priredili su pravi medni doručak u kojem su nudili nekoliko različitih jela napravljenih od meda. Održane su i radionice “Kraljevo novo ruho” te “Zašto kupiti – napravi!” i “Biopreparati u ekološkoj proizvodnji”, kao i radionice “Zdrave palačinke” i “Slatko – hrskavo”.

Samo otvaranje uveličali su i učenici škole Stanka Ožanića nastupom folklornog društva te nastupom zbora.

__________
Izvor: Zadarski list
Naslovna fotografija: Zadarski list