Na Ravu, Iž, Olib i Molat pristiže više novca iz EU fondova a zapušteni objekti nude potencijal za novi razvoj

Iz EU fondova financirati će se novi protupožarni putovi, idejno rješenje uređenja zgrade bivše osnovne škole u moderan prezentacijsko-edukacijski centar. Tu bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije te izgradnja novog nogometnog i dječjeg igrališta. Izgradnja mini pretovarnih stanica za otpad, aktualni su projekti na otoku Ravi koju je u predizbornoj šetnji ovog tjedna posjetio zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Posebno je vrijedan projekt uređenja objekta nekadašnje mjesne škole koju je Grad Zadar dodijelio na korištenje LAG Mareti.

– Škola na Ravi odavno nije u svojoj funkciji i zato smo taj objekt rado prepustili LAG Mareti. U pripremi je projekt prenamjene u jedan moderan prezentacijsko-edukacijski centar gdje bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije i slično.

Dakle, škola će i dalje imati širu edukativnu namjenu i vjerujem kako će naš LAG uspješno povući potrebna sredstva iz Programa ruralnog razvoja te u potpunosti obnoviti čitavu zgradu.

Uostalom, primjer je uspješna aplikacija projekta rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u Molatu u vrijednosti 912.500 kuna kojim će se urediti statika zgrade, postaviti novo krovište i urediti fasada zgrade koja je stara skoro 100 godina. Radove planiramo provesti tijekom ovoga ljeta – kazao je Dukić nakon sastanka s predsjednikom LAG Marete, Mladenom Vareninom.

 

Planovi na otoku Ižu

Sredstva EU fondova za razvoj javne i društvene infrastrukture na otocima u svrhu poboljšanja kvalitete života otočnog stanovništva osigurana su i za sanaciju zgrade MO Mali Iž. Ovaj projekt vrijedan više od milijun kuna usmjeren je na uređenje suvremenog Turističko – informativnog centra.

Gradonačelnik Dukić razgovarao je s predstavnicima tog Mjesnog odbora i o skorom početku radova na sanaciji i rekonstrukciji rive u uvali Komoševa. Navedeno će se izvoditi i uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na Malom Ižu uskoro slijedi i građevinski zahvat na proširenju mjesnog groblja za što se provodi imovinsko-pravno rješavanje nekretnina koje ulaze u obuhvat projekta.

Na Velom Ižu tema je bila potencijalni projekt izgradnje sunčane elektrane na otoku Ižu za što postoji interes lokalne zajednice, Grada Zadra i Hrvatske elektroprivrede.

– Grad Zadar je potpisnik deklaracije o pametnim otocima, ovaj projekt je svakako na tragu i ove deklaracije. Također i smjernica i strategija EU kojima je svrha provođenje zelene energetske tranzicije i kreiranja energetske neovisnosti lokalnih zajednica. Važno nam je prije svega bilo još jednom poslušati mišljenje naših Ižana o ovom kapitalnom projektu koji bi mogao biti smjernica za daljnje projekte održivog razvitka svih zadarskih otoka – naglasio je Dukić.

Isto tako, s predstavnicima MO Veli Iž dogovoren je početak radova na sanaciji šetnice u tom mjestu za koju je Grad Zadar putem natječaja Ministarstva mora osigurao financiranje u iznosu od 200.000 kuna. Završeni su i radovi na uređenju mjesnog puta u kojoj se inače održava nadaleko poznata utrka Iška kraljica. Jedinstvena manifestacija koja najbolje oslikava kreativnost, ali i poduzetnost otočana.

U razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na otocima Iž i Rava gradonačelnik je podsjetio na ovogodišnji javni poziv Grada Zadra za potpore otočnom gospodarstvu i otočnim udrugama.

 

Zapušteni objekti novi potencijal za društveni i edukativni razvoj otoka

– Uz objekte nekadašnjih škola na Ižu i Ravi, Grad Zadar aktivirao je i onaj na Zapuntelu i s udrugom Žaruljica sklopio ugovor o korištenju te zgrade gdje se tijekom ovog ljeta planiraju održavati brojne edukacije, prezentacije i ljetne škole. Vjerujem kako je ovo primjer dobrog upravljanja gradskom imovinom odnosno stavljanja u funkciju zapuštenih starih škola na našim otocima – istaknuo je gradonačelnik.

Također, u pripremi je i kapitalni projekt uređenja bivše vojarne na Molatu za projekt sveučilišta Arhipelogos.

 

Ulaganja u uređenje luka, obalnog pojasa i igrališta

Najvrijednija ovogodišnja investicija u lučku infrastrukturu na zadarskim otocima u vrijednosti većoj od milijun kuna je sanacija luke Krijal na Premudi koju provodi Županijska lučka uprava. Planiranim radovima sanirat će se postojeća oštećenja gatova i lukobrana te osigurati siguran prihvat privez manjih brodova. U suradnji sa ŽLU Grad je osigurao i sredstva za projekt uređenja istezališta za brodove u uvali Brgomul u Brguljama, a u tijeku su radovi na sanaciji šetnice na Silbi u duljini 1,5 kilometar.

Mjesne plaže na Olibu i Molatu ove sezone bit će zaštićene plutajućim ogradama kako bi se spriječila plovidba brodicama.

Olib od ove godine ima novo travnato nogometno igralište dimenzija 40 x 20 metara na čije je uređenje uloženo oko 400.000 kuna. Igralište će održavati mjesni odbor Olib košenjem i navodnjavanjem te koristiti za rekreaciju i organizaciju sportskih natjecanja.

 

Odvoz otpada s otoka

Uz mini pretovarne stanice na otocima Rava i Iž, isti projekti pripremaju se za Premudu, Ist. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrio je sufinanciranje uklanjanja 11 otpadnih vozila s Premude. S ovlaštenom osobom za gospodarenje azbestnim otpadom, s divljeg odlagališta na otoku Silbi uklonjeno je 11,54 tona nepropisno odbačenog građevinskog otpada koji sadrži azbest.

U cilju postizanja propisanih standarda kakvoće mora za kupanje, Zavod za javno zdravstvo Zadar i ove će godine provoditi praćenje i ocjenjivanje kakvoće mora za kupanje na 8 plažnih točaka. I to: Iž (3 točke), Rava, Silba, Molat (2 točke), Premuda.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.