Na Otvorenom danu sociologije u Svečanoj dvorani Starog kampusa Sveučilišta u Zadru predstavljen je znanstveni projekt “Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima”

Projekt “Održivo ribarstvo” se provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koji financira Hrvatska zaklada za znanost s ukupnim iznosom projektnog budžeta od 1.418.705,00 HRK, započeo se provoditi 22.2.2021. godine, a trajat će sve do 21.2.2026. godine – prenosi 057info.hr

.
Istraživački tim

Voditelj projekta doc.dr.sc. Dražen Cepić predstavio je istraživački tim u kojem se nalaze stručnjaci iz različitih područja: doc.dr.sc. Ivan Puzek, doc.dr.sc. Sven Marcelić, doc.dr.sc. Željka Tonković i mag. soc. Mislav Škacan s Odjela za sociologiju; izv. prof. dr. sc. Mario Katić sa Odjela za etnologiju i antropologiju; te izv.prof. Bosiljka Mustač i dr.sc. Bruna Petani sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu; svi sa Sveučilišta u Zadru.

Od vanjskih stručnjaka u timu su doc.dr.sc. Branko Ančić sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i dipl.ing. Danijel Kanski, dugogodišnji voditelj programa mora u WWF Adria i trenutno nezavisni konzultant u ribarstvu.

.
Po prvi put će se hrvatsko ribarstvo istražiti iz različitih teorijskih, disciplinarnih i metodoloških perspektiva, uz teme koje se nisu prethodno istraživale

Voditelj projekta istaknuo je interdisciplinarni sastav projektnog tima koji će omogućiti da se hrvatsko ribarstvo po prvi put istraži iz različitih teorijskih, disciplinarnih i metodoloških perspektiva, uz teme koje se prethodno nisu istraživale u hrvatskom ribarstvu, kao što su:

  • utjecaj vrijednosti na donošenje odluka kod ribara,
  • mentalne modele koji utjelovljuju percepcije stanja stokova,
  • društvene odnose,
  • identitete u kontekstu različitih sektora ribarstva (malo ribarstvo, industrijsko ribarstvo, sportski i rekreativni ribolov).

„Dok se do sada istraživanje ribarstva u Hrvatskoj gotovo isključivo temeljilo na prirodnim znanostima, ovim se projektom ribarstvo uspostavlja kao novo i vrijedno područje sociološkog istraživanja”, istaknuo je Cepić.

.
Upotreba mješovitih metoda kako bi se istražila složenost ribolovnog sustava

Istraživanje se temelji na upotrebi mješovitih metoda što uključuje kombinaciju kvalitativnih i kvantitativnih metoda prikupljanja podataka. Kako bi se istražila složenost ribolovnog sustava, u istraživanju će biti zahvaćeni segmenti komercijalnog ribolova te akvakulture i rekreacijskog ribolova.

Riječima Danijela Kanskog: „Osim znanstvenih doprinosa, istraživanje će također biti od neposredne važnosti za kreiranje javnih politika, zahvaljujući tome što će rezultati pridonijeti naporima za očuvanjem prirodnih resursa i uspostavljanjem održivih ribolovnih praksi”.

Prezentaciju je zaključio doc.dr.sc. Branko Ančić sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu koji je govorio o ribarstvu u kontekstu širih debata o održivosti i otpornosti ekosistema: „Problemi ribarstva predstavljaju probleme suvremenog ekonomskog sistema koji nemilosrdno iskorištava sve prirodne resurse.”

__________
Izvor: 057info.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.