U organizaciji Poslovnog klastera HOP-a se u srcu Zadra od 23. do 25. kolovoza predstavljaju otočni proizvođači iz Zadarskog Arhipelaga te otoka Krka i Prvića

U Ulici Šimuna Kožičića Benje, pored Arheološkog muzeja, održava se drugi po redu Sajam otočnog proizvoda na kojem možete pronaći proizvode i suvenire označeni oznakom HOP: Rukotvorine, pletene pramcobrane za brodove,  suvenire i nakit od prirodnih materijala, prirodnu kozmetiku na bazi ljekovitog bilja ali i gastronomske delicije kao što su maslinovo ulje, likeri i marmelade.

Sajam će trajati tri dana, do nedjelje 25. kolovoza, a radno vrijeme štandova je od 8 do 22 sata.
.

https://www.facebook.com/autohtonihrvatskiotocniproizvod/videos/379048369446507/

.
Otvorenju su prisustvovale članice Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova – Gabrijela Žalac i Tajana Huzak, zamjenik župana Zadarske Županije – Šime Mrsić te pročelnik Odjela za gospodarstvo i otoke Grada Zadra – Ivica Katić

Obzirom da je tijekom ove godine  oznaku Hrvatski otočki proizvod u Zadarskoj županiji dobilo 27 proizvođača (12 s otoka Pašmana, pet s Ugljana, tri s Iža, tri s Dugog otoka i Paga i jedan s Rave) zamjenik Šime Mrsić istaknuo je da ga izrazito veseli da se iz godine u godinu povećava broj proizvođača s oznakom Hrvatski otočni proizvod.

Tajana Huzak, Pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pohvalila je aktivnosti lokalnih proizvođača i klastera Hrvatski otočni proizvod koji ih okuplja.
.

Iški lopiž u fokusu!

Fokus ovogodišnjeg sajma je na Iškom lopižu, o čijoj smo nedavnoj prezentaciji prenosili. Sara Pavičić iz Udruge Iž u srcu u sklopu sajma održava radionicu izrade iških škarpina.Održava se i radionica lončarenja u izvedbi Narodnog muzeja i Arheološkog muzeja u Zadru s prikazom izrade Iškog lopiža, a predstavlja se i OPG Barić Denis koji je u suradnji s kuharom Renatom Kraljevim na otvorenju pripremio posebni Iški specijalitet “Iški lopiž” u tradicionalnoj glinenoj iškoj posudi lopižu.

Još mnoštvo radionica i zanimljivih predmeta sa Zadarskih otoka, ali i šire posjetite još danas i sutra na zadarskom Forumu.!

__________

Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Matija Lipar / Antena Zadar