ZADAR – Slikovnica iz Tvornice mašte

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.04.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

Slikovnica, koju potpisuje grupa autora u “Posadi Mediteranskog dana obale 2020.”, a ilustrira “Tvornica mašte”, stiže ovih dana iz Zadra

.

Slikovnica s ovom vedrom i pozitivnom ekipom kojom se želi najmlađima ukazati na problem koji su im nažalost ostavili stariji, razgovarano je o plovidbi između mašte i stvarnosti koja baš i nije najljepša.

“Jadrane, imamo problem” zvuči dosta ozbiljno; od kud ideja i tko je sve sudjelovao?

– Naravno da je ozbiljno, kad uistinu imamo problem. Pogledajte što samo događa s periskama, a upravo je periska glavni rik ove naše priče – kazuje nam Bruno Ćurko ispred ekipe autora, koji pojašnjava detaljnije:

– Ideja je nastala u koprodukciji Udruge Mala filozofija iz Zadra i Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) iz Splita. Ove godine smo jedan dio obilježavanja Mediteranskog dana obale prebacili online točnije na online kreativne radionice u kojima je nastala priča za ovu slikovnicu.

.

Slikovnica

Slikovnica “Jadrane imamo problem”
Foto: Tvornica mašte

.

Tko je sudjelovao?

Radionicu sam ja osmislio, i proveo zajedno s kolegicom s Dariom Povh Škugor iz Centra za regionalne aktivnosti. Učenici osnovnih škola Marko Lovrović (7. razred, Zadar), Bartol Periš (7. razred, Zadar), Tonka Škugor (6. razred, Split) i Mislav Sekovski (3. razred, Split), neumorno su iz radionice u radionicu radili na detaljima priče. Priča se polako razvijala i na kraju je postala jako zanimljiva i potpuna. Imali smo i savjetnike, koji su s nama radili na priči: naša Zadranka Maša Jurin, Toni i Luka Šilović, te Alan i Leon Thorp. Na kraju nam je i naš pisac Nebojša Lujanović pomogao s izuzetnim savjetima, i tako je finalizirana ova simpatična i upozoravajuća priča Jadrane imamo problem.

Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) na Darin prijedlog su odlučili za malo dodatnog napora. Na moj prijedlog angažirali smo Marina Franića iz Tvornice mašte, koji je napravio odlične ilustracije. Uključili smo izvrsne grafičarke Anamariju Ivković i Martinu Perić iz Prirodoslovno-grafičke škole iz Zadra te kolegu Josipa Guća (lektor) iz Centra za Integrativnu bioetiku, Filozofskog Fakulteta u Splitu – i slikovnica je kreirana, nadam se na ponos svih koji smo sudjelovali u njenom stvaranju. Slikovnica upozorava nas, ljudske životinje, da promijenimo ponašanje prema moru i njegovim stanovnicima, da prestanemo misliti samo na svoje sitne interese, već da mislimo na interes i našeg mora i našeg planeta – pojašnjava Bruno.

 

Kome je namijenjena ova priča?

– Slikovnica je formalno namijenjena djeci, ali i svima onima koji vole more, vole prirodu i vole ovu našu zemaljsku kuglicu. Svima onima koji nešto žele i naučiti o moru. A potajno, ova slikovnica je namijenjena upravo onima, koji svojim ponašanjem dovode naš Jadran, naš Mediteran u problem iz naslova naše slikovnice. Dakle ovo je edukativna, bioetička, poučna i angažirana slikovnica – priča Bruno.

 

Tvornici mašte ovo nije prvi projekt, već ste nešto slično radili?

– Iza sebe iman već slične radove za naše i strane naklade: Forum, Školska knjiga, United p.c, Panacea… Ilustrirao sam knjige školske udzbenike za hrvatski jezik, dječje leksikone i sl. Nikad ne radin jedan projekt ili autorski ugovor tako da san uvik zatrpan do ušiju. Trenutno radin na dvije slikovnice. Stalno pišen, crtan, sve je to Tvornica mašte, sve san to ja – kazuje nam maštoviti ilustrator, ove bogato ilustrirane slikovnice, Marin Franić.

– Bruno je dosta rekao našoj slikovnici “Jadrane, imamo problem”! Ja ću napisati koje slovo o ilustraciji, likovnosti i dati neki svoj dojam na naše slano stvorenje. Imao sam još jednom čast raditi s kreativnon posadon, oziviti likove u boji, da dišu. Sritan san jer su slikovnicu pisala djeca zajedno s svojin mentorima. Tvornica je tu prvenstveno za djecu, sanjare, putnike. Želio san likove oživiti, spojiti likovno more i nebo, oblake, u slobodu. Dati im vesla da plovu… Mislim da naša slikovnica nosi jaku, olovnu poruku ili pouku – kazuje Marin.

– Ja sam boso dite sa otoka, škoja, more, sol je duboko u nama. Dužni smo ga čuvati, ali ga ne posjedujemo – dodaje Marin i poručuje:

 JEDINI NAČIN DA POPRAVIMO IZBODENI SVIJET JE DA POPRAVIMO SEBE!

Srce mi je ogromno puno soli jer naša slikovnica diše, veliki je interes za nju, puno dojmova, sritan san i zahvalan nebu. Svoj rad posvećujen svojoj djeci Pašku i Leniu ali i svin malin i velikin sanjarima.

PLOVI…

A djeca i odrasli za svoj primjerak slikovnice se mogu obratiti na adresu: mala.filzofija@gmail.com

Za kraj, autori ostavljaju poruku iz priče: „Razmislite prije nego nastavite zagađivati Jadran, Mediteran, prirodu….jer ni pripada nema više strpljenja s ljudskim životinjama.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.