ZADARSKA ŽUPANIJA – Sufinanciranje sunčanih elektrana za kućanstva

Objavio: Pokret Otoka - 22.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

U Zadru je ovaj tjedan održana dodjela ugovora za sufinanciranje postavljanja sunčane elektrane za vlastitu proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za ovu godinu.

Na Javni poziv je pristigla 61 prijava. Povjerenstvo je utvrdilo kako 29 prijava ispunjava sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100 tisuća eura.

“Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, najviše do četiri tisuće eura po kućanstvu.

Pitanje izvora energije uvijek je aktualno, a s ratom u Ukrajini, nažalost, još je više došlo u fokus javnosti jer je poremećaj na svjetskom tržištu energentima utjecao i na situaciju u našoj zemlji. Sunčeva energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju modula, recikliranje je na visokoj razini”, rekao je Zadarski župan Božidar Longin, čestitajući svima koji su odlučili uložiti u gradnju sunčanih elektrana na mudroj i odlučnoj odluci koja je, kako je rekao, ne sami ekonomski isplativa, već i ekološki vrlo prihvatljiva.”

Zadarska županija

Izvor: Energetika-net.com

Fotografija: Unsplash