U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna koji se u Zagrebu održao od 13. do 19. svibnja, Hrvatska komora arhitekata organizirala je jubilarni 10. zeleni dan na kojem je sudjelovao i Pokret Otoka.

Događaj se održao 14. svibnja na Zagrebačkom velesajmu u ZICER-u, Zagrebačkom inovacijskom centru, a u ime Pokreta Otoka sudjelovala je Paula Bolfan s temom Izazovi i potencijali gospodarenja otpadom na otocima.

Iako je događaj organiziran od strane Hrvatske komore arhitekata, pohvalno je napomenuti da su pozvani predavači došli iz različitih sektora pa se tako temi ekologije i zelene gradnje pristupilo na sveobuhvatan način.
.

 10. Zeleni dan Hrvatske arhitektonske komore: Sudionici i teme predavanja

Događaj se sastojao od tri tematska dijela, a moderirao ga je Robert Lohar, ujedno glavni organizator 10. Zelenog dana Hrvatske arhitektonske komore.

U prvom dijelu predstavili su se:
.

  • ‘Eko materijali i njihova primjena’ – Veljko Milisavljević,  Zelena gradnja d.o.o.
  • ‘Predgotovljeni sustavi sa smanjenim utjecajem na okoliš – recikliranje građevinskog otpada I pepela od biomase’, Bojan Milovanović, doc. dr. sc. s Građevinskog fakulteta u Zagrebu
  • ‘Od slame do sloma’ – Kristijan Vojnić, ovlašteni arhitekt

.
Drugi dio bio je društvene tematike s terenskim iskustvom. Redom su se predstavili:
.

  • ‘Izazovi i potencijali gospodarenja otpadom na otocima‘ – Paula Bolfan, predsjednica Udruge Pokret Otoka
  • ‘Organsko graditeljstvo – praktično korištenje prirodnih, lokalnih i nisko procesuiranih materijala za održivo graditeljstvo’ – Matko Šišak, osnivač ZMAG-a i voditelj recikliranog imanja ZMAG-a
  • ‘Psihološki otisak i ekološke posljedice arhitekture’ – Tvrtko Maras, pročelnik Sekcije za ekološku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva

.
U trećem dijelu predavanja predstavili su se:
.

  • ‘Regenerativni procesi propitivanja naših potreba u urbanizmu, u prostoru, u detalju, u materijalima’ – Sabina Sabljić,  doktorand modula Održivi razvoj i planiranje prostora s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu
  • ‘Građenje prirodnim – povoljnije od uobičajenog’ – Gordan Cmrečki iz tvrtke Arhiteko d.o.o.
  • ‘Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu’ – Branimir Rajčić, izv. prof. art. s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

.

.
Zaključak i dojmovi

Sva su predavanja bila iznimno osebujna i dala su mnoge odgovore i različite poglede i perspektive na zelenu izgradnju i očuvanje okoliša. Približno stotinjak ljudi u publici bilo je vrlo aktivno, tako da su svi predavači nakon svojih predavanja ostvarili neformalni razgovor s publikom odgovarajući na pitanja koja su im postavljena.

Ukoliko vas zanima neka od ovih tema ili s vašeg otoka dolazi inicijativa o održivom upravljanju koja se uklapa u neko od ovih predavanja, kontaktirajte nas na pokret.otoka@gmail.com.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Tvrtko Maras