Zajedništvom i zalaganjem mještana obnovljena Kuća hrapoćuše u Dolu na Braču

Objavio: Pokret Otoka - 15.11.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Danas prenosimo inspirativnu priču o Kući hrapoćuše u Dolu, koja je 2014. bila ruševina, a sada ulazi u završnu fazu preobrazbe u Interaktivni centar za posjetitelje. A sve to na inicijativu, volju, zalaganje i volonterski rad svih mještana Dola na Braču.

U cijelosti prenosimo tekst Općinskog načelnika u općini Postira – Siniša Šime Marović:

“Priča o Kući hrapoćuše započela je još davno kada su entuzijasti Ivana Jelinčić, Jerko Gospodnetić i Ivo Matulić, uz podršku članova udruge Hrapoćuša i svih mještana Dol, otok Brač htjeli na jedan poseban način dati čast slavnoj torti iz Dola, a čije je umijeće priprave ujedno i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH.

U to isto davno vrijeme od prije desetak godina, u centru naselja Dol nalazila se jedna stara kuća, ili bolje rečeno – ruševina koja osim što je propadala, prijetila je urušavanjem i nagrđivala je vizuru Dola.

Tada su došli na ideju da od te ruševine naprave jedan mali interpretativni centar u kojem će se prezentirati ne samo torta hrapoćuša, već i način na koji se nekada živjelo u Dolu.

Zamišljeno je stoga da jedan dio bude i muzejski dio sa starim alatima, oruđem i slično, koje su vrijedni Doljani čuvali desetljećima. Tako su prikupili i očistili predmete te registrirali etnološku zbirku sa ukupno 81 predmetom.

Nakon što su 2014. godine Župa Očišćenja BDM – Dol, Brač i Hvarska biskupija dali kuću na upravljanje Općini Postira na rok od 50 godina, započeli su radovi.

Od 2015. godine uspjeli su dobiti i financijsku podršku

Od 2015. godine svake godine nam je financijski pomagalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Zajedno s njihovim sredstvima i sredstvima Općine Postira, godinu po godinu, dijelovi kuće su se sanirali i uređivali.

Zadnje dvije godine financijski nam je značajno pomogla Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što je omogućilo da građevinske i obrtničke radove na kući dovedemo do samog kraja.

U tijeku su radovi na projektiranju stalnog postava, grafički dizajn, produkt dizajn i izrada muzejskih smjernica, a iduće godine nam je u planu još urediti okoliš oko same kuće.

Izvor i fotografije: Siniša Šime Marović