ZAŠTITA PTICA – Kako smanjiti slučajni ulov morskih ptica tijekom ribolova?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.06.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Što je slučajni ulov morskih ptica? Ribaru propuštena prilika, a ptici najčešće smrtni ishod

Morski sisavci, kornjače i ribe te morske ptice ugrožene su zbog prilova. Prilov se odnosi na dio ulova koji je nenamjerno ulovljen tijekom ribolovne aktivnosti, a uključuje slučajni ulov ugroženih vrsta – prenosi sunce-st.org

Morske ptice najčešće se ulove na udice parangala ili se zapletu u mreže, stoga se svijetu provodi niz aktivnosti i mjera kako bi se njihov ulov ublažio i/ili smanjio.

 

Ulov ptica

U zemljama u kojima je slučajan ulov ptica prilikom ribolova veliki problem, ribari i sami traže rješenja kako bi smanjili oštećenja ribolovnih alata, gubitke mamaca na udicama i očuvali ravnotežu morskog ekosustava te na taj način osigurali ciljani ulov ribe. U Grčkoj, ribari koji love u blizini velikih kolonija ptica, dobrovoljno su počeli postavljati parangale noću, kada je smanjena aktivnost morskih ptica i manja mogućnost međusobne interakcije.

Kako bi mjere za smanjenje slučajnog ulova morskih ptica bile učinkovite, odnosno kako bi se osiguralo da ih ribari provode, one trebaju biti jednostavne, primjerene pojedinoj vrsti ribolova, isplative, praktične, sigurne, popraćene ekonomskim ili socijalnim poticajima.

 

Projekt Life Artina

Mjere za smanjenje slučajnog ulova morskih ptica prilikom korištenja različitih vrsta ribolovnih alata objasnila je kolegica Ana Miletić u članku za web stranicu projekta Life Artina na POVEZNICI.

U sklopu projekta Life Artina, Udruga Sunce u suradnji s ribarima s otoka Visa, Korčule i Lastova testira mjere korištenja prilagođenih ribolovnih alata.

Testiraju se signalna (LED) svjetla za mreže stajaćice, dodatno otežanje za pridnene parangale te uređaji za oslobađanje udica plutajućih parangala pod morem (hookpods).

Svrha testiranja je prikupljanje podataka o provedbi mjera i rezultatima, utjecaju na ciljani ulov ribe, praktičnosti, prednostima i nedostacima, usporedbi sa standardnim/konvencionalnim alatom te mišljenju ribara o mogućnosti buduće primjene takvog alata u Hrvatskoj.

__________
Izvor: sunce-st.org
Naslovna fotografija: Pixabay