Završen projekt ERASMUS+ „Pametnije rješenje za digitalnu uključenost”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.05.2020. - Vrijeme čitanja: 3min

Udruga EU POKRET uspješno je završila projekt “Pametnije rješenje za digitalnu uključenost”. Cilj projekta bio je osmisliti prikladne načine stjecanja digitalne pismenosti za populaciju starije životne dobi koja živi u nepovoljnim geografskim područjima.

 

Projekt je sufinanciran u iznosu od 4.904,00 EUR u okviru programa ERASMUS+. Ključna aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, a traje od 1. lipnja 2019. do 15. svibnja 2020.

U okviru projekta dvije članice Udruge pohađale su strukturirane tečajeve kroz aktivnosti mobilnosti  kako bi upoznale i unaprijedile svoja znanja na području primjene informacijsko komunikacijskih tehnologija u neformalnom obrazovanju odraslih. Kao rezultat projekta nastao je ciklus radionica “Nikad nije kasno da se uči strasno!”

.

Način održavanja:

Riječ je o ukupno 8 radionica koje su održane tijekom veljače i ožujka (12. veljače  – 6. ožujka 2020.) u prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika.

Dva puta tjedno po dva školska sata, na radionicama su polaznici, većinom umirovljenici, učili i naučili kako koristiti digitalnu tehnologiju u svakodnevnom životu. Polaznici su u pet tematskih cjelina naučili kako koristiti pametni telefon, kako komunicirati, kako se informirati, kako kreirati multimedijalni sadržaj, te kako rješavati svakodnevne probleme uz pomoć digitalnih tehnologija.

Stečena znanja su, silom prilika, odmah mogli provesti u djelo. Znamo, naime, da je zbog pandemije virusom COVID-19, online komuniciranje postalo preporučljivo i poželjno, posebno za njih kao rizičnu skupinu.

„Dogodilo se slučajno, premda ništa nije slučajno, da smo naše radionice organizirali baš u pravo vrijeme. Pojava pandemije nije sretna okolnost, ali sretni smo što su naši polaznici doslovno u „5 do 12“ savladali osnove korištenja pametnih telefona, te ih mogli samostalno koristiti u vrijeme kada im je to bilo najpotrebnije.“, napomenula je Davorka Beg, tajnica Udruge.

Svrha projekta je unaprjeđenje digitalne pismenosti i inkluzije kroz stjecanje digitalnih vještina stanovništva u geografski nepovoljnom položaju. Naime, Udruga EU POKRET djeluje s otoka Prvića gdje stanuje uglavnom populacija starije životne dobi. Zbog slabe prometne povezanosti, otočanima na žalost nisu dostupni društveni i kulturni sadržaji koji se nude na kopnu pa su u većem riziku od socijalne izolacije.

Zato iz Udruge pozivaju sve zainteresirane da im se jave, jer uskoro kreću sa novim radionicama, te individualnim savjetovanjima i konzultacijama.

Informacije se mogu dobiti na broj mobitela 095 867-49-49 (Davorka Beg).

„Smatram da je jako važno osvijestiti javnosti o problemu digitalne pismenosti u starijoj populaciji, pogotovo sada, zbog trenutne situacije vezane uz COVID-19, te preporuke Stožera i liječnika. Niz je pitanja na koje bismo i uz pomoć medija, mogli doći do odgovora. Neka najvažnija su:

.

  • koliko populacije uopće prepoznaje važnost digitalne pismenosti i kakva su iskustva bila u korištenju interneta i mobilnih uređaja za vrijeme karantene, kako se stariji pripremaju za
    “novi” val ako do njega dođe,
  • koji je postotak spreman uložiti vrijeme i novac za unaprjeđenje i kakvim uređajima ljudi starije dobi raspolažu,
  • čija je “odgovornost” za digitalnu pismenost i poduku starije populacije (obrazovne institucije, udruge, općine, javne institucije),
  • postoji li zainteresiranost poslovnih subjekata za promociju i financiranje društveno odgovornog ponašanja, pogotovo onih koji u ovoj situaciji nisu zakinuti, već imaju povećane prihode zbog neosobnih načina plaćanja, internetskog poslovanja (banke, telekom firme, trgovački lanci i dućani, web shopovi, on-line tržnice) itd.“, naglašava Davorka Beg.

 

__________

Izvor: EU Pokret

Fotografija: www.pixabay.com

 

Tagovi: ,