Završile prijave za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Objavio: Đurđa Baljak - 04.06.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Završene su prijave za energetsku obnovu oko 300 višestambenih zgrada. Osigurano je 200 milijuna eura, a izrada rang lista potrajat će tri do četiti mjeseca.

Photo by Brian Babb on Unsplash

Osigurana sredstava za energetsku obnovu 300-injak višestambenih zgrada

Za energetsku obnovu svojih kuća ili višestambenih zgrada mnogi se zainteresiraju tek kada država objavi da će sufinancirati dio troška. Tako je bilo i kod posljednjeg natječaja za obiteljske kuće, kada je 120 milijuna eura “planulo” u samo nekoliko sati – javilo se tada čak 12 tisuća građana.

Sada su na redu višestambene zgrade. Prijave su trajale do jučer. Novca za njihovu obnovu ima više nego ikad prije – 200 milijuna €, a očekuje se da će se njima obnoviti njih 300-tinjak.

Oronula fasada, zidovi u prizemlju mirišu na vlagu, krov je već popravljan. Ova zgrada iz 1969. vapi za obnovom. Suvlasnici o tome razmišljaju već desetak godina. Prvotna želja bila im je ugraditi dizalo, no ipak će prije u energetsku obnovu. 

– Ako se sve to napravi, ako sve to prođe kako treba, benefiti su veliki. Iz tog razloga smo mi fasadi, ovojnici zgrade dodali i elektranu, fotonaponske ćelije, nema velike koristi od njih, jer se ona bazira na potrošnji zajedničkih prostorija, ali ako gledamo u budućnost, da imamo ćeliju, da ćemo staviti lift, da ćemo dodati još neke stvari, pobočnice. Onda ćemo tu struju koristiti više, rekao je Milivoj Tomašković, predsuavnik suvlasnika zgrade koja će se prijaviti za sufinanciranje energetske obnove.

Sufinanciranje i dodatne mjere

Obnoviti se može samo fasada, stolarija i toplinski izolirati krov. Dodatne mjere donose i veće sufinanciranje. 

– Ova zgrada ide na dubinsku obnovu, a dubinskoj se obnovi dodaju još obnovljivi izvori energije. Tako da ova zgrada će dobiti sufinanciranje 80% bespovratnih sredstava, suvlasnici će morati pokriti 20%, pojasnila je konzultantica za energetsku obnovu i obnovljive izvore Lina Benović.

Prikupljati potrebne dokumente, njih čak 22, počeli su odavno. Najbolje je i pola godine prije. Uz sufinanciranje, morat će podignuti i kredit. Pa će poskupjeti i pričuva. 

– Energetska obnova definitivno diže pričuvu, nekakava procjena je između 0.7 do 2€ to su cijene koje se mogu očekivati da će se cijena pričuve dići za one koji krenu u energetsku obnovu, koje prođu na natječaju i koje dobiju sufinanciranje, dodao je Dražen Pomper, upravitelj i koordinator za informiranje.

Tri do četiri mjeseca potrebna za izradu rang lista projekata

Prijave su trajale do 3. lipnja, a zatim će tri do četiri mjeseca trebati da se napravi rang lista projekata.

– Mi se nismo odlučili za pristup mjera po mjera, kakav imamo kod obiteljskih kuća, nego odjednom, jer nam je jasno da građani koji su sad imali skele da će se jako teško odlučiti sljedećih 20 godina opet na neku mjeru i puno je teže dobiti suglasnost stanara u zgradi nego u obiteljkoj kući. Tako da što dublja obnova, to viša sredstva, objasnila je Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva.

Procjenjuje se da će vanjska ovojnica zgrade ili kuće trajati tridesetak godina. Kod nas je većina zgrada znatno starija, pa je jasno da će zainteresiranih za sufinanciranje biti napretek.

Izvor: Ivanka Bukulin Zlatović/B.B.B./Dnevnik/HRT

Naslovna fotografija: by Brian Babb on Unsplash