ZELENI PLAN – Klimatski neutralna Europa

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 07.04.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

EU Parlament želi Zeleni plan u središtu EU-ova paketa oporavka nakon pandemije COVID-19.

 

Europski Zeleni plan je strategija za postizanje održivosti gospodarstva EU-a. To ćemo postići pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije. Tijekom pandemije koronavirusa usporila se gospodarska aktivnost, što je dovelo do smanjenja emisija ugljika, no i recesije s kojom je suočen EU.

Parlament u rezoluciji usvojenoj 15. svibnja 2020. poziva na donošenje ambicioznog plana oporavka koji se temelji na Zelenom planu.

Komisija kreira plan oporavka „EU sljedeće generacije” vrijedan 750 milijardi eura, čiji cilj je, zajedno sa sljedećim dugoročnim proračunom EU-a, koji još trebaju odobriti države članice i Parlament, izgraditi zeleniju, uključiviju, digitalnu i održivu Europu te pridonijeti jačanju otpornosti na buduće krize poput klimatske krize.

U studenom 2019. Parlament proglašava klimatsku krizu tražeći od Komisije da u sve svoje prijedloge uključi ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5 °C i da osigura znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Kao odgovor, Komisija predstavlja Europski zeleni plan, više na poveznici; uz koji bi Europa do 2050. trebala postati klimatski neutralna.

 

 

__________
Izvor: europski-fondovi.eu
Naslovna fotografija: Unsplash.