ZELENI PLAN – Zeleni prijevoz za pametne otoke i gradove

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.10.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Pokrenuta Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” – zeleni prijevoz električnim brodovima do otoka

U primjenu Europskog zelenog plana kreće, čini se, i Hrvatska koja bi uskoro mogla dobiti potpuno inovativan, “zeleni” prijevoz do otoka. Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” službeno je potpisana u ponedjeljak, 25. listopada, na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje – prenosi morski.hr.

.
Inicijativu su pokrenuli FER, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Centar za transfer tehnologije, Inovacijski centar Nikola Tesla te tehnološka kompanija iCat d.o.o.

Riječ je o proizvodnji brzih putničkih katamarana na električni pogon za međuotočki prijevoz putnika. Plovilo bi bilo dužine 17 metara, širine 7 metara, mogao bi primiti 94 putnika, a plovio bi brzinom od 30 čvorova.

Europska komisija je krajem 2019. godine javnosti predstavila Europski zeleni plan, čiji je glavni cilj da Europa do 2050. godina postane prvi klimatski neutralan kontinent. Dovoljan je to poticaj brojnim inovacijskim tvrtkama da na tržište plasiraju proizvode koji će odgovarati postavljenim ciljevima Europske komisije.

.
iCat – tehnološki superioran katamaran

iCat predstavlja tehnološki superioran katamaran, zamišljen kao ultralagano plovilo. Zahvaljujući primjeni suvremenih tehnologija u gradnji trupa te opcijama električnog, hibridnog ili visokoefikasnog diesel pogona. iCat stvara ekonomski opravdane, a istovremeno „zelene“ putničke linije.

Brod je, kažu, namijenjen za međuotočke brodske linije po modelu prigradskog prijevoza, povezujući otoke i gradove u jedinstvenu cjelinu.

Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” pokreće se s ciljem razvoja suvremenog  brodskog prijevoza uz nultu stopu štetnih emisija, oslanjajući se isključivo na “zelena” goriva. Tehnološki napredni pogon na brodovima prati djelomična ili potpuna autonomija, gdje na prvo mjesto dolaze sigurnosni aspekti prijevoza putnika, a autonomno pristajanje prvi je razvojni korak, poručuju autori projekta.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: iCat