ZERO WASTE: Zagrebački par živi filozofiju održivog života

Objavio: Đurđa Baljak - 27.06.2024. - Vrijeme čitanja: 6min

Marko Capek i njegova partnerica Eva Topić ugostili novinarku portala jutarnji.hr, Antoniu Šarić, u svom zagrebačkom domu. Društvo im je pravio i njihov pas Bora. Njihov dom, okružen bujnim vrtom punim raznovrsnog povrća, kako navodi novinarka Šarić, odiše jednostavnošću i skladom s prirodom, odražavajući filozofiju održivog života koju promiču.

  

Marko Capek je magistar inženjer elektrotehnike sa specijalizacijom iz područja obnovljivih izvora energije, osnivač inicijative Održivi život, a djeluje i pod umjetničkim imenom Juha te pušta organske, etno, afro, orijentalne, world i gypsy house ritmove.

Unutrašnjost doma krase brojne sobne biljke, stvarajući zeleno i osvježavajuće okruženje. Tu se mogu pronaći Sanseverija, Crassula ovata, Phlebodium aureum, Aloe vera, Kumkvat, Hedychium, Eucalyptus pulverulenta, Agava, Mistletoe kaktus, Monstera deliciosa, Pothos, limun i još mnoge druge biljke. Osim toga, posjeduju impresivnu kolekciju zračnih biljaka koje su prikupili tijekom svojih putovanja od Meksika do Južne Amerike, od centralne do jugoistočne Azije.

Savjeti za brigu o ovim biljkama:

 • Sanseverija: Podnosi različite uvjete osvjetljenja, izbjegavajte prekomjerno zalijevanje.
 • Crassula ovata (Jade plant): Zahtijeva sunčanu lokaciju i umjereno zalijevanje. Pripazite da se tlo potpuno osuši prije zalijevanja.
 • Phlebodium aureum (Blue Star Fern): Voli vlažnu sredinu i indirektnu svjetlost. Redovito prskajte listove kako bi zadržali vlagu.
 • Aloe vera: Zahtijeva puno sunca i dobru drenažu. Pazite da je ne zalijete previše.
 • Kumkvat: Treba puno sunce i umjereno zalijevanje. Tlo treba biti dobro drenirano.
 • Hedychium (Ginger Lily): Voli toplu i vlažnu klimu. Redovito zalijevajte i prskajte listove.
 • Eucalyptus pulverulenta (Baby Blue Eucalyptus): Treba mu puno sunca i dobra drenaža. Pazite da ne postane suho.
 • Agava: Voli sunce i dobru drenažu. Zalijevajte umjereno.
 • Mistletoe kaktus (Rhipsalis baccifera): Ovo je kaktus koji voli svjetlo, ali izbjegava izravnu sunčevu svjetlost. Zalijevajte kad je tlo suho na dodir.
 • Monstera deliciosa: Voli svijetla mjesta, ali ne izravnu sunčevu svjetlost. Redovito zalijevajte i povremeno prskajte lišće.
 • Pothos: Odlično se privikava na različite uvjete osvjetljenja. Zalijevajte kada je gornji sloj tla suh.
 • Limun (Lemon tree): Zahtijeva puno sunca i redovito zalijevanje. Pripazite da se tlo ne osuši previše.

Udruga TERRA HUB

Marko je već gotovo dva desetljeća posvećen promicanju održivog načina života i zaštiti okoliša. Nakon što je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, gdje se specijalizirao za obnovljive izvore energije, njegova profesionalna karijera započela je radom na fakultetu i sudjelovanjem u projektima UN-ova programa. Njegov angažman u podizanju ekološke svijesti traje i danas, kroz različite projekte unutar udruge TERRA HUB.

Osvještenost od malih nogu

Markovo bogato iskustvo, stečeno privatno i profesionalno, značajno je oblikovalo njegov pristup ekološkim pitanjima. Rođen u Zürichu, gdje je od malih nogu učio o razvrstavanju otpada, a brojna putovanja diljem svijeta pomogla su mu sagledati stvari iz različitih perspektiva.

“Shvatio sam da smo dio složenog sustava i bez zdravog balansa održivi život nije moguć. Mi ne moramo spasiti ovaj planet, već moramo spasiti sebe”, kaže.

Važnost povezanosti s prirodom

Ističe kako se njegov pristup zaštiti okoliša promijenio tijekom godina. Iskustva rada na Programima Ujedinjenih naroda za razvoj (engl. United Nations Development Programme – UNDP) u Hrvatskoj i inozemstvu učvrstila su njegovu odlučnost da živi ono što zagovara.

“Iako većina ljudi smatra da jedan pojedinac ne može promijeniti svijet, to baš i nije istina. Dovoljno je da krenemo od sebe i samim time mijenjamo svijet”, kaže.

Rad s autohtonim zajednicama diljem svijeta također je oblikovao njegove stavove o okolišu.

“Oni sebe gledaju kao čuvare svog područja. Amazonija je njihov vrt o kojem se brinu”, objašnjava naglašavajući važnost povezanosti s prirodom.

O plastici

Jedno od najvažnijih iskustava koja su oblikovala njegov životni stil bila je odluka da prestane koristiti plastiku koliko god je moguće. Promjene koje je vidio tijekom dugogodišnjih putovanja kroz Centralnu i Južnu Ameriku, posebno u vezi s plastičnim otpadom, duboko su ga pogodile.

“Vidjeti stotine mrtvih delfina na obali Perua ili kamione pune plastike koji sipaju otpad u rijeke bilo je devastirajuće”, prisjeća se.

Ovo iskustvo ga je motiviralo da se posveti “zero waste” načinu života, započevši s izradom vlastite kozmetike i korištenjem torbi i vrećica za višekratnu upotrebu.

Inicijativa Održivi život

Markova inicijativa Održivi život nastala je kao edukacijska platforma kroz koju dijeli svoje znanje i recepte za prirodnu kozmetiku. Kroz udrugu TERRA HUB, koju je osnovao zajedno s kolegama iz UN-a, provodi inovativne projekte kao što su “Adriatic Plastic Challenge”, “terrapija” i edukativni programi u školama diljem Hrvatske.

Balans kroz glazbu i rad s biljkama

Osim ekoloških projekata, pronalazi ravnotežu kroz glazbu i rad s biljkama.

“Glazba, umjetnost, bilo kakva kreacija smješta nas nazad u trenutak. U trenutku nema tuge, srama, bijesa, ljutnje, krivnje”, objašnjava.

Ova kreativna strana njegova života pomaže mu u održavanju mentalnog zdravlja i ravnoteže. Marko, poznat i kao Juha, svoje glazbene setove i skladbe dijeli s publikom na raznim festivalima diljem Europe. Ovo ljeto sa svojim autorskim setovima meditativne i introspektivne glazbe nastupat će na domaćim i stranim festivalima od naše obale pa čak do Belgije, na jednom od najvećih festivala u Europi – Tomorrowlandu.

Edukacija, ljubav i kreativnost kao ključ za bolju budućnost

Marko ne planira stati. I dalje je otvoren za nove projekte i inicijative koje će promicati ekološki osviješten način života.

“Otvoren sam za slične projekte u budućnosti jer je lijepo raditi s djecom. Veselim se stvarati organski permakulturni vrt i dobiti više zdrave i organske hrane”, kaže.

Njegova misija je jasna: edukacija, ljubav i kreativne ideje ključ su za bolju budućnost.

“Imamo sve alate koji su nam potrebni, samo trebamo malo ući u sebe i upaliti svjetlo te krenuti malim koracima”, zaključuje.

Markov put je inspirativan primjer kako individualna akcija može imati značajan utjecaj na globalne ekološke izazove. Njegova strast prema održivosti i duboko poštovanje prema prirodi vode ga kroz život, i inspiracija je svima nama koji želimo učiniti svijet boljim mjestom, zaključuje novinarka Šarić.

Izvor: Antonia Šarić / jutarnji.hr

Naslovna fotografija: by vadim kaipov on Unsplash