ZEZ: Novi krug grupne nabave solarnih panela

Objavio: Đurđa Baljak - 21.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Zelena energetska zadruga poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta da se prijave u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana.

Grupnom nabavom je cilj ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti. Time sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu. Prijave se zaprimaju putem digitalnog prijavnog obrasca na web stranici Zelene energetske zadruge do 7. lipnja.

Pogodnosti grupne nabave

Prosječna snaga solarnih elektrana ugrađenih u posljednjoj ZEZ-ovoj grupnoj nabavi provedenoj početkom ove godine je iznosila 8 kW. Snaga takve solarne elektrane odgovarala bi potrebama četveročlanog kućanstva veće potrošnje. Njezina cijena iznosi 8.000 – 9.000 eura, ovisno o tipu i proizvođaču opreme. Kroz grupnu nabavu, sudionici su umanjili taj iznos za 10 – 15 %.

– Samo u posljednjih godinu dana, broj solarnih elektrana u kućanstvima i tvrtkama u Hrvatskoj je narastao dvostruko. U tom razdoblju u Zelenoj energetskoj zadruzi smo kroz grupne nabave realizirali 2 MW novih solarnih kapaciteta. A sudionici iz desetak županija su prosječno ostvarili oko 1.000 EUR uštede na svojoj elektrani. Ugradnja solarne elektrane je dugoročno ulaganje i ideja iza grupne nabave je smanjiti trošak opreme visoke kvalitete. Što će građanima osigurati što veću iskoristivost solarne energije i isplativost ovog ulaganja, ističe Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja u ZEZ-u.

Mogućnost kombiniranja s ostalim poticajima

Sudjelovanje u grupnoj nabavi može se kombinirati s poticajima za solarne elektrane gradova, općina i županija. Uz to, mogu se prijaviti i svi oni koji čekaju rezultate posljednjeg javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prednosti ugradnje solarnih elektrana sa ZEZ-om

Sudionici grupne nabave nisu nužni ići u ugradnju solarne elektrane sa ZEZ-om. No, ako se na to odluče dobit će pristup dodatnim pogodnostima, poput :

  • fiksnih termina ugradnje kod provjerenih instalatera solarnih elektrana
  • 50 % poupusta na izradu glavnog projekta solarne elektrane
  • podršku na svakom koraku do ugradnje i puštanja solarne elektrane u pogon

– Iako grupna nabava podrazumijeva financijsku korist. Ono što su sudionici do sada istaknuli kao najveću prednost je podrška u procesu realizacije. Imamo višegodišnje iskustvo rada s građanima u području solarne energije. Građani mogu računati na odgovor na bilo koje pitanje i oslonac u snalaženju kroz sve administrativne i tehničke korake, dodaje Harabajs.

Prijave

Za sudjelovanje u grupnoj nabavi solarnih elektrana ZEZ-a mogu se prijaviti vlasnici obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske. Natječaj je otvoren do 7. lipnja, a prijave se šalju putem prijavnog obrasca.

Izvor: ZELENA ENERGETSKA ZADRUGA  / h-alter.org

Naslovna fotografija: by Bill Mead on Unsplash