ŽIRJE – Hitna pomoć na otocima: Njemici srećom spašen život

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.08.2019. - Vrijeme čitanja: 4min

Sreća je htjela da su se na Žirju našli neki doktori i medicinske sestre kad je u prometnoj nesreći s motocikla pala Njemica. Minute su vrijedile zlato dok su čekali hitnu pomoć.

Ovu situaciju, koja nije usamljena na Jadranu, ispričao je šibenski gradski vijećnik Anton Dobra koji je i sam s otoka Žirja.

„Stara poslovica kaže. Na muci se poznaju junaci. Kad se na otoku nešto desi, onda smo svi ko jedan. Hvala našim vatrogascima, našim mještanima, doktorima i sestrama koji su na odmoru i nesebično daju sebe… Hvala kapetaniji i hitnoj službi na brzini dolaska. Još jedan dokaz da otoci moraju imati svoga doktora bar u ljetnim mjesecima. A o brzom plovilu da i ne govorim. Jer ljudski život nema cijenu“, napisao je Anton Dobra na Facebooku.

Za morski.hr ispričao je što se dogodilo:

– Njemica je pala s motora i zadobila teške ozljede. Sreća da je bilo par doktora i sestara na Žirju pa su reagirali dok hitna i kapetanija nisu došli. Mještani su je prevezli do rive, reagirao je i lokalni DVD. Svi se slože kad je problem – priča nam Dobra i spominje problem s kojim se suočava otok na kojem zimi živi oko 200 prijavljenih stanovnika, a ljeti tamo boravi oko 1500 ljudi. Kaže da ih je ljeti još toliko na brodovima u žirjanskim valama.

.
”Opravdanje” iz Policije: Njemačka državljanka vozila bez kacige neprilagođenom brzinom

Iz šibenske policije stiže obavijest o ovom događaju: “U prometnoj nesreći od 23. kolovoza oko 13 sati na otoku Žirju teže je ozlijeđena 55-godišnja njemačka državljanka, kao vozačica mopeda. Ozlijeđena je, zbog zadobivenih ozljeda, zadržana na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik.
.
Do prometne nesreće je došlo kada je 55-godišnjakinja, bez zaštitne kacige na glavi pri upravljanju mopedom REX, njemačkih registracijskih oznaka, krećući se po otoku Žirju državnom cestom D-128, zbog neprilagođene brzine kretanja vozila osobinama i stanju ceste, izgubila kontrolu nad upravljačem mopeda i izletjela  izvan kolnika na kameno zemljanu površinu, po kojoj se jednim dijelom kreće, nakon čega pada zajedno sa mopedom na desnu bočnu stranu.

O ovoj prometnoj nesreći će biti izviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, a vozačici je, uz Obvezni prekršajni nalog, naplaćena novčana kazna, zbog počinjenih prometnih prekršaja u stjecaju, stoji u obavijesti policije.

.
Žirje nema ni heliodroma

Najudaljeniji naseljeni šibenski otok 2016. godine dobio je novu, modernu ambulantu sa stanom u kojemu stalno boravi medicinska sestra, no to za špicu turističke sezone nije dovoljno. Dobra pojašnjava i zašto.

– Nemamo doktora. Medicinska sestra je tu samo radnim danima. Hitna dolazi s kapetanijom, a gdje je brzi brod hitne pomoći za takve slučajeve?  Imamo ambulantu i sestru koja radi 5 dana, a vikendom nema ni nje. Doktoru treba cca 40 min da dođe iz Šibenika brodom Lučke kapetanije, a heliodrom za hitne slučajeve ni nemamo! Stotine brodova svaki dan oko Žirja, uvijek pomorske nesreće, a mi nemamo ni torbu hitne pomoći – ljutit je Dobra.

– Nema tu ništa posebno dramatično, zapravo je uobičajena procedura. Kad imamo poziv od hitne medicinske službe, ide se na otok i dovedemo pacijenta. Upalimo rotaciju i brod vozi prilično brzo, 24 NM gdje smije glisirati. Taj dan smo imali čak tri medicinska prijevoza sa šibenskih otoka – rekao nam je kapetan Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas, koji potvrđuje da je brod kojim prevoze doktora prilično brz, no nažalost ni brzina uvijek ne pomaže.

Kako Morski.hr neslužbeno doznaje, jednoj osobi koja je istog dana doživjela udar električne struje na otoku Prviću i dalje nije dobro.

Boravak doktora na otocima, barem u ljetnom periodu, pripravnost medicinskog tima s gliserom i izgradnja heliodroma pomogla bi puno da najisturenije dijelove Hrvatske učini sigurnima i ugodnima za boravak.

__________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Putoholičari