UŠTEDI ENERGIJU
January 22, 2023

ŽIRJE – Otočani se peticijom izborili za staru školu

Stara škola na Žirju trebala je prema projektu iz 2018. rekonstrukcijom postati objekt društvene namjene uz koji bi bili izgrađeni i sportski tereni. Međutim, organizatori nedavne peticije kažu da je gradska uprava „iz vedra neba“ pristala na prijedlog kojim bi se stara škola dala u koncesiju privatnom investitoru.

Peticija je organizirana od strane mještana kao spontana građanska inicijativa nakon curenja informacija oko davanja škole u koncesiju privatnim investitorima.

Prikupljena su ukupno 123 potpisa od kojih 58 imaju prebivalište na otoku Žirju (što čini gotovo 40 posto od ukupnog broja prijavljenih).

Kao ključni zahtjev ističe se potreba za sazivanjem zbora građana na temu stare škole i sve to kako bi se budućnost tog  jedinog preostalog javnog objekta odredila u konsenzusu s mještanima.

Organizatori inicijative smatraju kako je društveno-kulturni prostor, koji će vratiti u fokus znanje, kulturu, sport i slično, te tako znatno doprinijeti revitalizaciji otoka, važniji za zajednicu od privatne investicije, i pri tome neodržive (informacija kaže kako se planira trgovina u prizemlju i smještajna jedinica za radnike na prvoj etaži).

Veliki broj mještana smatra kako je vrijednost društveno kulturnog doma neprocjenjiva za razvoj ove male otočke zajednice, a to su potvrdili potpisivanjem peticije.

Najveći problem u cijelom ovom žamoru je nedostatak komunikacije između mještana i predstavnika vlasti (gradska uprava i MO). Iz vedra neba, nakon što u izradili projekt 2018. godine: Stara škola – rekonstrukcija postojećeg objekta društvene namjene i izgradnja sportskih terena i sadržaja (uz veliki konsenzus s mještanima) gradska uprava pristaje na prijedlog davanja stare škole u koncesiju privatnom investitoru.

"Još veći problem u ovoj priči predstavlja i činjenica kako se potencijalni koncesionari već pripremaju za natječaj, i to sve u dogovoru s vlastima. Isti su već i obilazili nekretninu i uzimali mjere, prema nekim informacijama već imaju angažiranog odvjetnika. Ovo je netransparentno i neprihvatljivo" - kažu mještani.

 

A što na sve poručuje gradonačelnik Šibenika, Željko Burić?

"Nastavno na vaš upit oko navodnih nesuglasica lokalnog stanovništva u namjeni objekta stare škole na otoku Žirju, ovim putem vas informiramo da će Grad Šibenik ispoštovati volju stanovnika otoka Žirja te neće poduzimati nikakve radnje dok se mještani ne usuglase". - stoji u kratkom odgovoru na upit ŠibenikIN-a.

 

 

_________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram