Iza nas je burno razdoblje popraćeno velikim obećanjima i planovima za bolje otočko sutra. Jako smo iznenađeni pojavom mladih i entuzijastičnih snaga na otocima diljem Jadrana. Osim srca, pameti i iskrenosti naših članova kandidiranih na raznim Nezavisnim listama ono na što smo najviše ponosni je dijalog kojeg smo u proteklom periodu ostvarili. Otok koji će na ovim lokalnim izborima biti zapamćen kao pravi primjer razgovaranja i planiranja boljitka zajednice u slobodnom i demokratskom društvu je definitivno Hvar. 13. svibnja održana je u gradu Hvaru Javna tribina “Kako budućnost života na otocima vide otočani?” na kojoj su svoje probleme i rješenja iznijeli predstavnici 7 Nezavisnih lista s Brača, Šolte, Hvara, Visa i Korčule.
Nekoliko dana kasnije, u malo drugačijem formatu u Jelsi se održalo javno predstavljanje kandidata u sklopu događaja prikladno nazvanog “Jelsa Pensa” posvećenom predstojećim lokalnim izborima i otvorenom prema svim kandidatima koji općinu Jelsa žele u iduće 4 godine povesti prema boljem sutra za sve.
Događanjima su se odazvali  brojni mještani koji su prepoznali vrijednost ovih inicijativa i podržali njihov nastavak putem kojeg će se poticati informiranost i sudjelovanje građana u političkom životu otoka.
Idemo dalje sa sloganom – Oćemo politiku u svoju butigu! koji dovoljno govori o zajedničkom stavu kojeg zauzimamo: dok nas svakodnevni politički događaji na lokalnim, državnim, europskim i svjetskim razinama obeshrabruju i tjeraju na gubitak vjere u politiku, želimo istaknuti kako baš takav stav trebamo izbjeći te sve građane podsjetiti kako se samo aktivnim pristupom svih –  i onih koji biraju i onih kojima naše povjerenje dajemo –  može ostvariti punina demokracije.
Građanska se dužnost stoga ne obavlja samo svake 4 godine na komadiću glasačkog listića ili dežurnim ‘grintanjima’ po rivama naših mjesta, već svakodnevno, kroz uključenost u politički život lokalne zajednice. Nazovimo ga društveno odgovornim upravljanjem lokalnih zajednica, što politika zapravo i jest. U nedjelju ćete obaviti svoju “građansku” dužnost ako ste svjesni pojedinci i razumijete koliko bi štetno bilo ostati doma i ne iskoristiti svoje pravo izbora, ali nemojte da ostane samo na tome. Vaša je participacija nužna cijelo vrijeme i vi imate pravo sudjelovati u razvoju vaših zajednica.
Postoje brojni pozitivni primjeri građanske participacije o kojima možda nemamo priliku uvijek čuti u medijima, građani diljem svijeta koji zajedno sa svojom lokalnom vlašću odlučuju kako će se njihova mjesta i gradovi razvijati kako bi svima bilo bolje. Vjerujemo i vidimo u drugim primjerima da je moguće nadići ideološke podjele – lijeve, desne, centralne i sve druge,  te građanski i politički dijalog voditi kao konstruktivnu raspravu. Takva rasprava želi i mora biti otvorena svima, poticati kulturu dijaloga, nenasilnu komunikaciju i građansku participaciju te jačati transparentnost u pitanjima od javnog interesa.
Sretni smo zbog pozitivne reakcije građana koji su ove inicijative podržali kao prijeko potrebne i time nas motivirali na daljnje djelovanje. Iskreno se zahvaljujemo kandidatima koji su se odazvali našim pozivima, u nadi da će i oni kandidati koji nisu bili prisutni prepoznati ozbiljnost i nužnost aktivnog uključivanja u predlaganje ideja i donošenje odluka kojima se želi omogućiti bolja kvaliteta života na našim otocima.  Kao udruga i inicijativa koja za svoju misiju ima upravo promicanje i rad na odgovornom razvoju, tu smo za sve vaše prijedloge, događanja i ostale aktivnosti kojima svi možemo doprinijeti boljoj budućnosti naših otoka.