ZLARIN – Hrvatski centar koralja

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.08.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Projekt Hrvatski centar koralja Zlarin obnovom i uređenjem kuća Šare i Kažerma primiče se kraju

.

 

Hrvatski centar koralja Zlarin investicija je vrijedna više od 24,1 milijun kuna, u kojoj je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU participiralo sa 13,3 milijuna kuna. Dok je ostatak potrebne svote pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na kojega je aplicirao Grad Šibenik.

Kuća Kažerma funkcionirat će, kao što je i predviđeno projektom, kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun.

Objekt će biti opremljen najsuvremenijom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija.

Kuća Šare preuređena je u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

– Vrijednost radova zaključno sa srpnjem iznosi skoro 9 milijuna kuna od ugovorenih 13,6 milijuna kuna. Ta svota se odnosi na objekte HCKZ Kažerma i HCKZ kuća Šare. Radovi na sanaciji i održavanju pristupnog putu na otoku Zlarinu započet će nakon završetka turističke sezone, a obuhvatit će i sanaciju dotrajale vodovodne mreže u suradnji s Vodovodom i odvodnjom d.o.o. Šibenik.

Od odlučne je važnosti da projekt zaživi i pozicionira se na listi uspješnih projekata Grada Šibenika. On nije vezan isključivo za koralje, već i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarin – istaknuo je pročelnik Mišura.

Projektom će se, dodao je, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja. Izraditi će se set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

 

 

__________
Izvor: sibenik.in
Naslovna fotografija: Unsplash.