Šibenik i francuska udruga SMILO zajedno za čišći Zlarin. Za 170 tisuća kuna kupuju opremu za kompostiranje.

Grad Šibenik i francuska udruga SMILO potpisali su Sporazum o partnerstvu i financiranju poboljšanje gospodarenja zelenim otpadom i biootpadom na otoku Zlarinu.

SMILO (Small Island Organization) francuska je udruga koja podupire male otoke u održivom razvoju, a za Zlarin će kroz godinu dana biti nabavljena oprema za kompostiranje organskog i zelenog otpada te se očekuje znatno smanjenje zelenog otpada i biootpada koji se prevozi na kopno.

Planirano je uključivanje mještana, gospodarskih subjekata i posjetitelja u novi model upravljanja te uporaba kompostiranog otpada na otoku. Vrijednost projekta je 22,5 tisuće eura.

Grad Šibenik uskoro će postati jedan od partnera te međunarodne udruge koja ima za cilj osigurati kvalitetno ekološko i okolišno stanje otoka te pridonijeti boljoj kvaliteti života i razvoju. Rad udruge odnosi se na upravljanje prirodnim resursima, vodom, energijom, biološkom raznolikošću, očuvanjem krajolika i kulturne baštine.

Grad Šibenik projektom nastavlja poticanje otočnog razvoja s naglaskom na zaštitu okoliša uz podršku i angažman Mjesnog odbora Zlarin i Odbora za održivi razvoj otoka Zlarin te tvrtke Zeleni grad Šibenik’, priopćeno je iz šibenske gradske uprave.

 

 

__________

Izvor: www.sibenskiportal.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com