ZLARIN – Otvoren Hrvatski centar koralja

Objavio: Pokret Otoka - 04.06.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o višestoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku u šibenskom arhipelagu.

Koraljarstvo je najznačajnije kulturno naslijeđe i najveća posebnost Zlarina, a prvi pisani tragovi o Zlarinjanima kao najpoznatijim lovcima na koralje sežu još u 15. stoljeće. Sve od tada, crvene koraljne grane provlače se kroz sve pore života, povijesti i tradicije Zlarina, “otoka koralja”.

Otvaranjem Centra koralja, crveni koralj postaje pokretač razvoja otoka na sasvim drukčiji način. Umjesto eksploatacije, atraktivnost crvenog koralja i njegov status postaje temelj narativa o potrebi očuvanja bioraznolikosti.

Hrvatski centar koralja Zlarin

Kuća Kažerma izložbeni je prostor Hrvatskog centra koralja Zlarin. U tom stalnim postavom priča se priča o neraskidivoj vezi Zlarinjana i koralja. Priča na inovativan, zanimljiv način ističe potrebu za očuvanjem Jadrana i njegovih zaštićenih vrsti.

Kuća Kažerma opremljena je suvremenijom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Posjetiteljima je na raspolaganju i čitaonica sa znanstvenim radovima i poezijom istaknute zlarinske pjesnikinje Vesne Parun.

Projekt je realiziran uz pomoć sredstava EU fondova

Vrijednost ovoga projekta je 3,2 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima EU fondova iznosom od 1,8 milijuna eura.

Projektom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik. Centar će pomoći daljnjem razvoju Zlarina te nastaviti niz uspjeha koji su postigli dosadašnji projekti Grada Šibenika.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Šibenika Željko Burić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Ministar je upravo Šibenik istaknuo kao primjer funkcionalnog i uspješnog korištenja EU fondova.
“EU projekti su Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji donijeli toliko pozitivnih promjena. Iznimno mi je drago da danas otvaramo ovakav izvanredan projekt, samo nekoliko dana nakon otvorenja Interpretacijskog centra u kanalu sv. Ante. Ovaj projekt pokazatelj je kako se naši otoci mogu razvijati, promovirati i čuvati svoju baštinu, a istovremeno obogatiti turističku ponudu”, kazao je ministar Erlić na Zlarinu.
 
Gradonačelnik Burić naglasio je važnost ulaganja na otoku, što pokazuje da Grad Šibenik vodi računa o svim svojim dijelovima.
“Projektom će upravljati Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s kojom je uspjeh zagarantiran te vjerujemo da će, zajedno s lokalnim snagama, pomoći dodatnom razvoju Zlarina. Želimo da ovo bude mjesto revitalizacije Zlarina i da svaki turist koji boravi u Šibeniku produži svoj boravak i posjeti Zlarin” poručio je gradonačelnik.

Projektom ispričana priča o otoku i čovjeku, ali i odnosu čovjeka i prirode

Ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić u svom je govoru rekla kako je ovime ispričana fascinantna priča o otoku i čovjeku i odnosu čovjeka i prirode.
“Ovo je prirodni nastavak šibenske priče o EU projektima, a glavni cilj je održivi lokalni razvoj. Mi ćemo se truditi maksimalno iskoristiti sve što nam ovaj prostor pruža, a sve za boljitak budućih generacija za koje sam sigurna da će rado dolaziti i s velikim zanimanjem upiti ovu priču” zaključila je ravnateljica Barišić Bačelić.

_______________________

Autor: Pokret otoka

Fotografije: Hrvatski centar koralja