Zlarinjani uzeli stvari u svoje ruke i sami izgradili uljaru

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.10.2016. - Vrijeme čitanja: 2min

Zajedništvo, trud, dobra volja, ljubav prema otoku i ne čekanje da netko drugi riješi probleme već osobna odgovornost i poduzimanje akcije vrijednosti su naše inicijative Pokret Otoka. Postojanje ovakvih pojedinaca na našim otocima je bogatstvo o kojem pričamo. Ponosni smo na Zlarinjane koji su se okupili i njih stotinjak prikupilo je milijun i dvjesto tisuća kuna kako bi sagradili novu uljaru i time potaknuli povratak maslinarstvu na svom otoku i obližnjim otočićima.
Uljara za preradu maslina u Zlarinu je postojala do konca devedesetih godina, kad je demontirana uslijed dotrajalosti.

Nakon tridesetak godina, naporima udruge Maslinari otoka Zlarina i ulaganjem mještana i prijatelja Zlarina, sagrađena je nova zgrada uljare i kupljeno reparirano postrojenje kapaciteta 2X350 kg maslina.

U nepovoljnim uvjetima današnjeg života na otocima, pa tako i na Zlarinu, ostvarenje ovog projekta vrijednog 1,2 milijuna kuna, velik je dogođaj za mještane a posebno za lokalne maslinare.

Na Zlarinu živi tek dvjestotinjak stalnih stanovnika, Udruga Maslinari otoka Zlarina već godinama broji čak sedamdesetak članova, Projekt izgradnje uljare financiran je gotovo isključivo vlastitim sredstvima (osim donacije Šibensko-kninske Županije, u iznosu kn 40.000, sva druga potrebna sredstva pribavljena su donacijama i kreditom više od sto mještana i prijatelja Zlarina). Velika većina otočnih maslina je zapuštena, u okolnostima dugogodišnjeg nepostojanja uljare i starenja lokalnog stanovništva, a trenutno ih se obrađuje tek 4-5 tisuć. Zemljište za novu uljaru darovao je Duško Čeko koji je i sam maslinar. Čekina je želja bila da se masline radi prerade više ne voze preko mora. Nova uljara, nadaju se otočani, bit će temelj poljoprivrednog razvoja Zlarina. Uljara “Zlarinski maslinari” mogla bi raditi punim kapacitetom jer je berba maslina na vrhuncu.

U udruzi Maslinari otoka Zlarina uvjereni su da će novootvorena uljara smanjiti napor, troškove i rizike otočkih maslinara u preradi maslina, stoga što više neće biti potrebno prevoziti ih u udaljene uljare na obalu ili na susjedni otok Prvić. Također, očekuju da postojanje uljare na otoku potakne revitalizaciju zapuštenih maslinika, a s njom i obnovu poljskih – pa i protupožarnih – puteva.

Više pogledajte u Video prilogu HRT-a.