UŠTEDI ENERGIJU
August 26, 2021

ZNANSTVENE RADIONICE - Oceanografi na otoku

"Oceanografi na otoku" ime je projekta na čijem su čelu fizičari oceanografi s misijom organizacije besplatnih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta te znanstvenih kafića za stariju publiku na temu mora

.

Projekt "Oceanografi na otoku" se događa u organizaciji petero entuzijasta sa splitskih fakulteta i instituta. Projekt je financiran od Europskog istraživačkog vijeća i Hrvatske zaklade za znanost.

Radionice i znanstveni kafići održavali su se na tri lokacije, na Korčuli, Ugljanu i Hvaru. U Veloj Luci je doc. dr. sc. Jadranka Šepić prisutnima približila temu velolučkog tsunamija, koji je sve stanovnike iznenadio prvog dana ljeta 1978. godine. U Čeprljandi na Ugljanu je pod vodstvom dr. sc. Natalije Dunić bilo riječi o klimatskim promjenama. U Vrboskoj na Hvaru je doc. dr. sc. Jadranka Šepić govorila o varbovačkim šćigama.

Osim spomenutih, na projektu su sudjelovali i Krešimir Ruić, mag. phy., Marko Mlinar, dipl. ing., kao i Maja Karlović, mag. edu., s kojom smo i popričali o projektu.

I veliki i mali kroz predavanja i radionice shvatili su da fizika mora nije bauk, već nešto sasvim zanimljivo. Naučili su nešto i o ekologiji.

- Mališanima smo poručili da su oni čuvari mora, a bude li netko od njih budući fizičar mora, nitko sretniji od nas - rekla nam je Maja Karlović.

Osnovnoškolci su mjerili temperaturu mora i zraka, učili o morskim strujama, a s obzirom na dobar odaziv i zadovoljstvo organizatora, već sljedećeg ljeta ovakvim radionicama mogli bi se radovati i mališani s drugih otoka.

 

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram