Donosimo pregled 6 novih javnih poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Objavio: Pokret Otoka - 26.06.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će ovog tjedna šest novih javnih poziva ukupne vrijednosti od 26,2 milijuna eura. Pozivi su namijenjeni projektima gospodarenja otpadom, prilagodbi na klimatske promjene te razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

1. Sredstva dostupna lokalnim jedinicama, trgovačkim društvima i zdravstvenim ustanovama

Ovisno o pozivu, bespovratna sredstva bit će dostupna lokalnim jedinicama, trgovačkim društvima u privatnom i javnom sektoru, zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i domovima za djecu. Fond je najavio da će najviše sredstava, čak 17 milijuna eura, biti namijenjeno prilagodbi na klimatske promjene.

2. Prilagodba na klimatske promjene

Prilagodba na klimatske promjene važna je investicija u budućnost okoliša i općina i gradova, posebno s obzirom na ekstremne vremenske uvjete.

Stopa sufinanciranja projekata ovisit će o području na kojem se provode i kreće se od 40% do 80%. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po projektu iznosi 350 tisuća eura, izvijestili su iz Fonda.

3. Nabava uređaja za sprječavanje nastanka biootpada

Fond će također osigurati sufinanciranje za nabavu uređaja koji sprječavaju nastanak biootpada (otpada od hrane) u bolnicama, specijalnim bolnicama, domovima za starije i domovima za djecu. Ova inicijativa proširuje program koji je već uspješno financirao slične uređaje u hotelima i studentskim centrima.

Cilj je smanjiti količinu hrane koja završava na odlagalištima otpada. Ukupno je dostupno 840 tisuća eura za ove programe, koji također uključuju edukativne materijale za smanjenje nastanka biootpada.

4. Izgradnja mini pretovarnih stanica za odvojeni otpad na otocima

JLS-ovima koje se nalaze na otocima Fond će sufinancirati izgradnju mini pretovarnih stanica za privremeno skladištenje, pripremu i pretovar odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.

Ovaj projekt omogućuje prijevoz otpada s otoka na kopno radi daljnje oporabe i zbrinjavanja, čime se promiču ciljevi kružne ekonomije i zaštite prirode otoka. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po projektu je 250 tisuća eura.

5. Financiranje pripreme pilot-projekata za iskorištavanje energetskog potencijala otpada

Fond je ove godine pripremio program financiranja pripreme pilot-projekata koji se bave iskorištavanjem energetskog potencijala otpada kao resursa. Ukupna vrijednost ovog programa je 400 tisuća eura. Korisnici mogu dobiti do 100% financiranja za izradu projektno-tehničke dokumentacije, s maksimalnim iznosom od 50 tisuća eura.

6. Poticanje uspostave infrastrukture za punjenje električnih vozila

Fond će izdvojiti pet milijuna eura za poticanje uspostave infrastrukture za punjenje električnih vozila. Pravne osobe iz javnog sektora koje imaju više od 20 parkirališnih mjesta ispred svojih zgrada moći će dobiti do 20 tisuća eura bespovratnih sredstava. Fond najavljuje da će javni poziv za poticaje za električna vozila biti objavljen najesen.

Aktualne javne pozive pozive pogledajte OVDJE.

Izvor: Lidermedia.hr

Fotografija: Unsplash