BRAČ – Grad Supetar pokrenuo ekološko-edukativni projekt ”Dica mora”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.01.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

“DICA MORA” je naziv zajedničkog ekološko – edukativnog projekta kojeg su osmislili Grad Supetar, Turistička zajednica Grada Supetra, Komunalno društvo „Grad“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar i Klub za športski ribolov na moru „Arbun“ i kojeg su si postavili kao jedno od najvažnijih usmjerenja njihovog rada u budućnosti.

Vrijednost projekta je milijun kuna.

Ponukani poraznom činjenicom kako je, globalno gledajući, naš ljudski okoliš, posebno more, zagađeno otpadom do zabrinjavajućih razmjera i vodeći se onom starom uzrečicom „misli globalno, djeluj lokalno“, i mi smo se u Gradu Supetra odlučili pokrenuti i učiniti koliko možemo kako bismo to zagađenje smanjili te kako bismo o ovom ogromnom problemu govorili i na njega kontinuirano upozoravali. – Piše Bol.info
.

Ciljevi projekta

Projekt „DICA MORA“ ima za ciljeve:

  • podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja okoliša, posebno mora i obalnog pojasa te šuma od požara s posebnim naglaskom na djecu i mlade
  • kontinuirano informiranje turista i posjetitelja o važnosti očuvanja mora i obalnog pojasa od smeća
  • kontinuirano informiranje turista i posjetitelja o važnosti očuvanja šuma od požara te
  • smanjenje potencionalnog zagađenja mora i obalnog pojasa i smanjenje rizika od šumskih požara tijekom ljetnih mjeseci.

.
Projekt “DICA MORA” ima ekološku i edukativnu dimenziju a one će se provoditi kontunuirano kroz niz edukativnih radionica na terenu i online. Projekt ima i svoju komunalnu dimenziju.

Tiskati ćemo promotivne materijale projekta, nabaviti tabele za plaže s pravilima ponašanja i upozorenjima o važnosti čuvanja mora i obalnog pojasa, krećemo u nabavku većeg broja pepeljari za plaže, naručujemo nove svlačionice za plaže koje će također biti svojevrsni promotori osnovnih ciljeva projekta.

U budućnosti, kroz projekt planiramo nabavku zaštitnih brana za more za slučajeve zagađenja mora uljem ili naftom te edukaciju članova našeg DVD-a za djelovanje u takvim slučajevima.

Planirana vrijednost projekta je nešto više od milijun kuna, a sam projekt će se odvijati kontinuirano kroz rad i djelovanje institucija i udruga koje su dionici ovog projekta. Prve konkretne razultate projekta javnost će moći vidjeti već početkom ove turističke sezone.

Za kraj zapitajmo se jesu li nam stvarno potrebne slamke, plastični pijati, plastične čaše i plastične kese? Recite danas „NE PLASTICI“ i već smo svi zajedno učinili ogroman korak naprid!

__________
Izvor: Bol info
Fotografija: Dalmacija Danas