BRAČ – “Mala noćna regata” iz Postira dobitnik nagrade Suncokret

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.03.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

U Opatiji dodjeljene ovogodišnje nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award”, desete po redu. Ove godine dobitnici su i „Mala noćna regata“ iz Postira koja ima i oznaku Hrvatski otočni proizvod.

 

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“.

Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja, a predsjednica Udruge, Dijana Katica, ovom je prigodom obilježila i 25. godišnjicu djelovanja Udruge. Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija. Po prvi put se, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma.

 

Dodjeljuje se u osam kategorija:

  • turistička seljačka gospodarstva,
  • tradicijska domaćinstva,
  • tradicijska gastronomija,
  • vinski i craft turizam,
  • aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru,
  • ruralno turistički projekti
  • projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

U kategoriji “Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka”, MALOJ NOĆNOJ REGATI (koja ima oznaku Hrvatski otočni proizvod) dodijeljena je nagrada.

U ime JK “Postira” i TZO Postira, nagradu je preuzela Martina Rendić, direktorica TZ Supetar.

 

„Mala noćna regata“ nositelj je oznake Hrvatski otočni proizvod

U Postirima na otoku Braču svakog ljeta priređuje se tradicionalna “Mala noćna regata”, predstava koja je moguća zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu – noćnoj zračnoj struji “gažul” koja se s Vidove gore, najviše točke na Jadranu, za ljetnih noći spušta u postirsku luku.

Tradicija noćnog jedrenja u postirskoj luci započela je početkom prošlog stoljeća kad se brod počeo koristiti i za uživanje, a ne samo za mukotrpan rad.

Prije više od deset godina su Mladen Juričić, glazbenik i Igor Piacun, jedriličar, uz TZO Postira oživjeli taj običaj i pretvorili jedrenje na “gažulu” u spektakularnu predstavu u kojoj riva postaje gledalište, osvijetljena luka velebna scenografija, Mozartova “Mala noćna muzika” pratnja, a jedrilice postaju balerine.

“Mala noćna”, prerasla je lokalnu tradicionalnu zabavu, te okuplja ponajbolje kormilare i muzičare koji su glavni akteri te sportsko/umjetničke priredbe koja se odvija ispred nekoliko tisuća promatrača. Ova jedinstvena regata doživljaj je i za natjecatelje i za gledatelje.

 

Predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma

Dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Čestitamo svim dobitnicima, a listu dobitnika možete pogledati OVDJE.