CRES: 13. lipnja – Predavanje o očuvanju baštine

Objavio: Martin Tuđen - 05.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U četvrtak, 13. lipnja, održat će se predavanje o očuvanju baštine u nastavi i izvannastavnim aktivnostima.

Sljedeći četvrtak, 13. lipnja, na otoku Cresu, održat će se predavanje o očuvanju zavičajne baštine u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Predavanje će se održati u palači Moise s početkom u 19:00.

Predavačice će biti dr. sc. Mirjana Crnić Novosel s Instituta za hrvatski jezik Filozofski fakultet u Rijeci i dr. sc. Maja Opašić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Događaj je organiziran u sklopu programa “UNIRI za Cresane”.

Važnost zavičaja i kulture

Organizatori smatraju kako je veoma važno biti povezan sa zavičajem i zavičajnom kulturom. Zbog toga što zavičaj određuje i naš identitet, bitno ga je očuvati te uključiti zavičajne sadržaje u školskom kurikulumu.

Kako bi zavičajni sadržaji bili u skladu s kulturološkim, etnografskim, zemljopisno-povijesnim, jezičnim i drugim posebnostima određenog područja, potrebno je uključiti lokalnu zajednicu u aktivnosti njihovog očuvanja.

Očuvanje autohtonih govora

S obzirom na sve manji broj govornika autohtonih hrvatskih govora i rijetko međugeneracijsko prenošenje zavičajnog govora, učitelji mogu na zanimljiv i poticajan način razvijati učenikov osjećaj prema vlastitom kraju. U današnje globalizacijsko doba, takvo poučavanje je izazovno, ali prijeko potrebno.

Iako Kurikulum za Hrvatski jezik iz 2019. propisuje ostvarivanje ishoda povezanih s načelom zavičajnosti, udžbenici i nastavni materijali često nude oskudne sadržaje za te ishode. Cilj ovog predavanja je upoznati učitelje i širu javnost s načinima uključivanja zavičajnih sadržaja u rad s djecom, bilo kroz redovnu nastavu ili izvannastavne aktivnosti.

Organizatori srdačno pozivaju i raduju se vašem dolasku!

_______________________________

Izvor: Otok CRES/Island of Cres/L’isola di Cherso (Facebook stranica)

Naslovna fotografija: Image by geertwillemarck from Pixabay