CRES – “Od komunalnog otpada do zelenog vodika”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.09.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

U creskoj palači “Moise” održano je predavanje “Od komunalnog otpada do zelenog vodika”, gradi se novo postrojenje za proizvodnju čistog vodika

U Palači Moise održano je predavanje »Od komunalnog otpada do zelenog vodika na cresko-lošinjskom području« na kojem su se građani mogli upoznati s inovativnim konceptom proizvodnje vodika iz plastike i organskog otpada – prenosi novilist.hr

 

Energija proizvedena iz otpada

Publiku u dvorani su većinom činili gimnazijalci koji su na ovo predavanje došli u sklopu svog sata razrednog odjela, a predavanje se uživo prenosilo preko društvene mreže.

Uvodno je okupljene pozdravio gradonačelnik Marin Gregorović, istaknuvši da se sadašnjim sustavom gospodarenja otpadom korisnike motivira da razdvajaju otpad, a komunalnoj tvrtki tako prikupljene frakcije stvaraju dodatni trošak.

– Kako bismo našli bolja rješenja, povezali smo se s nekoliko tvrtki i institucija, a ovim projektom ćemo prvi u Hrvatskoj iz otpada proizvodili energiju. To bi bila sjajna stvar i, ako uspijemo, moći ćemo svi zajedno biti ponosni – rekao je Gregorović i mladima poručio da će upravo oni biti generacija koja će se voziti na vodik.

 

Šteta veća od koristi

U prvom dijelu predavanja je Neven Kruljac, član Uprave društva Komunalne usluge Cres Lošinj, predstavio sustav gospodarenja otpadom koji se primjenjuje na području Cresa i Lošinja te istaknuo neke probleme s kojima se društvo suočava.

– Ponekad je šteta koju proizvedemo zbrinjavanjem otpada veća od koristi koju napravimo odvojenim prikupljanjem.

Primjerice, kamion koji ode po nekoliko kilograma plastike na sjever otoka potroši 30-ak litara goriva i stvara negativnu emisiju CO2.

Uz udaljenosti, drugi problem je sezonalnost jer se ljeti prikupi pet puta više otpada nego zimi – rekao je Kruljac te istaknuo da se kod nas razvio animozitet prema spalionicama otpada koje bi bile bolje rješenje i u zapadnim zemljama su dobro prihvaćene.

Naime, moderne tehnologije omogućuju da one budu ekološki prihvatljive, a ujedno proizvode velike količine toplinske energije.

U potrazi za mogućnostima za poboljšanje sustava gospodarenja otpadom cresko-lošinjska komunalna tvrtka okrenula se inovativnim tehnologijama. Stoga je u drugom dijelu predavanja Ivana Chaux-Jukić, direktorica hrvatskog start-upa Active Solera, predstavila tehnologiju proizvodnje čistog vodika iz plastike i organskog otpada koja bi se trebala implementirati u cresko-lošinjski sustav.

– Onaj dio otpada koji se ne može oporabiti ili reciklirati može se upotrijebiti za proizvodnju energije. Neke nordijske zemlje već 30-40 godina dobivaju toplinsku energiju iz otpada, a kod nas se o tome nešto više govori u protekle dvije-tri godine.

U ožujku ove godine usvojena je hrvatska Strategija za vodik koji pomaže u dekarbonizaciji raznih sektora, od transporta i industrije, do proizvodnje toplinske i električne energije – rekla je Ivana Chaux-Jukić i najavila da se jedno postrojenje za proizvodnju čistog vodika iz otpada, prvo takvo u Hrvatskoj, planira izgraditi na otoku Cresu, na lokaciji Pržići.

 

Dolina vodika

Projekt je dio transnacionalne inicijative nazvane Dolina vodika Sjeverni Jadran u koju su uključeni razni entiteti iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Postrojenje na Cresu priprema se u partnerstvu tvrtke Active Solera, gradova Cres i Mali Lošinj te komunalnog društva, a u planu je njegovo puštanje u pogon 2024. godine.

Inovativna tehnologija se sastoji u termičkoj obradi otpada uz pomoć sunčeve energije i proizvodnji čistog vodika uz druge neškodljive nusprodukte koji se također mogu korisno upotrijebiti. Cijelo postrojenje će zauzeti hektar i pol površine, a u jednom danu može transformirati oko 40 tona sirovog otpada u 2,5 tone čistog vodika. To znači da se od ukupne količine nereciklabilnog otpada koji se godišnje prikupi na arhipelagu može proizvesti električne energije koja odgovara petini ukupne potrošnje.

Na pitanja iz publike odgovoreno je da proces nema poznatih negativnih utjecaja na okoliš, a postoje višestruke mogućnosti korištenja proizvedenog vodika.

Kruljac je najavio da će komunalna tvrtka svoja vozila polako zamijeniti onima s pogonom na vodik, a u suradnji s jednom slovenskom tvrtkom planira se uvođenje trajekata koje će pokretati vodik.

Kad već bude postojala proizvodnja na otoku nudi se niz razvojnih mogućnosti, kao što je korištenje vodika za osobna vozila, ali za to će trebati izgraditi posebne punionice.

Nije zanemariva ni informacija da će novo postrojenje zapošljavati 17 radnika pa je prisutnim učenicima predloženo da se usmjere u zanimanja vezana za nove tehnologije.

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay