UŠTEDI ENERGIJU
October 19, 2018

CRES - U posjet otočanima dolaze predstavnici Tajništva za otoke

Europska komisija i 14 država članica, među kojima i Hrvatska, su u svibnju 2017. godine na Malti potpisale političku deklaraciju kojom se prepoznala važnost i specifičnost europskih otoka te njihovi potencijali kao nositelja promjena, osobito u smjeru energetske tranzicije.   “CLEAN ENERGY FOR EU ISLANDS” NAZIV JE DVOGODIŠNJE INICIJATIVE Čista energija za EU otoke dvogodišnja je inicijativa […]

Europska komisija i 14 država članica, među kojima i Hrvatska, su u svibnju 2017. godine na Malti potpisale političku deklaraciju kojom se prepoznala važnost i specifičnost europskih otoka te njihovi potencijali kao nositelja promjena, osobito u smjeru energetske tranzicije.

 

“CLEAN ENERGY FOR EU ISLANDS” NAZIV JE DVOGODIŠNJE INICIJATIVE

Čista energija za EU otoke dvogodišnja je inicijativa koju provodi Tajništvo za otoke osnovano pri Europskoj komisiji. Naime, s obzirom na teritorijalnu dislociranost, većina otoka još uvijek ovisi o skupim fosilnim gorivima. Cilj inicijative jest pružiti podršku otocima te im omogućiti pristup stručnjacima, tehničkoj podršci te usmjeriti ka izvorima financiranja potrebnim za uspostavu proizvodnje svoje, čiste i jeftinije energiju iz obnovljivih izvora. Ovom se inicijativom planira izraditi minimalno 6 tranzicijskih planova koji se fokusiraju na smanjenje ovisnosti otočana o uvozu energije, povećanje proizvodnje i korištenja vlastite energije te promicanje modernih i inovativnih energetskih sustava. Osim što smanjuje troškove potrošnje energije, energetska tranzicija osigurava čišći zrak te smanjuje emisiju štetnih plinova.

Cilj inicijative jest promicati korištenje vlastitih izvora obnovljive energije kako bi se minimizirao odljev novca iz lokalnih otočnih zajednica. Inicijativa smatra da se umjesto trošenja novca na uvoz fosilnih goriva, investicije trebaju usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Kroz naredne dvije godine mapirati će se europski otoci, njihove potrebe, spremnost za provedbu tranzicije te ključni dionici otočnih zajednica koji žele i imaju potencijala za energetsku tranziciju. Model razvoja inicijative temelji se na uključivanju svih dionika lokalne zajednice, ali i šire.  Uključit će se predstavnici javnog sektora(lokalne, regionalne i nacionalne vlasti), akademskog sektora(predstavnici fakulteta, škola i ostalih edukativnih institucija), civilnog (građanskog) sektora(predstavnici udruga, zadruga) te poslovnog sektora(predstavnici gospodarskog razvoja, projektantskih tvrtki, proizvođača, prodavači, dionici turističkog sektora...). Svoje aktivnosti temelji primarno na pristupu odozdo prema dolje, što znači da je najvažniji model uspješnosti samoinicijativnost, odgovornost i suradnja otočnih dionika.

 

CRES - POTENCIJALNI OTOK KOJEM SE PRUŽITI STRUČNA PODRŠKA

Cres je među prvim otocima koji ima mogućnost biti odabran za sudjelovanje u projektu “Clean energy for EU islands”. Upravo zato sljedeći tjedan predstavnici konzorcija, koji je na natječaju Tajništva za otoke odabran da provodi projekt čiste energije, dolaze na otok kako bi se susreli sa svim relevatnim i važnim otočnim dionicima, ali i predstavili svoje planove i aktivnosti široj otočnoj publici. Službena posjeta i prezentacija započinje u utorak 23. listopada u velikoj vijećnici Grada Cresa gdje će goste primiti gradonačelnik g. Kristijan Jurjako, a tom prilikom u goste na Cres dolaze i gradonačelnica Malog Lošinja gđa. Ana Kučić, gradonačelnik grada Krka g. Darijo Vasilić, g. Dean Kosić iz komunalnog poduzeća Ponikve Eko otok Krk d.o.o., g. Neven Kruljac komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o., g. Vjeran Piršić iz udruge Eko kvarner te g. Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner.

Prezentacijama dosadašnjeg razvoja energetske učinkovisti na otocima Krku, Lošinju i Cresu nazočit će i predstavnici zadruga i udruga - g. Edo Jerkić, Zadruga za etično financiranje, g. Boris Pavlin, Zelena energetska zadruga, gđa. Paula Bolfan, Pokret otoka i g. Matija Drakulić, Veliko plavetnilo.

Posjeta se nastavlja prezentacijom široj javnosti na koju su pozvani svi lokalni dionici - otočani, poduzetnici, proizvođači, ugostitelji, vlasnici apartmana, nositelji OPG-ova, predstavnici udruga i članovi zadruga koji promišljaju o korištenju i proizvodnji vlastite energije koja će se održati u 19.00 sati u prostoru ZajedniceTalijana Cres, Trg F. Petrića 14, a domaćin ovog događaja je Otočna razvojna agencija Otra i njezin ravnatelj g. Ugo Toić.

 

PREDSJEDNICA POKRETA OTOKA NA CRES DOLAZI U NOVOJ ULOZI

Predstavljanje projekta u ime Tajništva za otoke održat će gđa. Maja Jurišić, voditeljica projekata iz energetske zadruge REScoop.eu i g. Achim Woyte, strateški savjetnik iz tvrtke 3E.

Naime, prije manje od mjesec dana svoju je poslovnu karijeru predsjednica Pokreta otoka nastavila u Bruxelles-u gdje je među pedesetak kandidata odabrana da se priključi novoosnovanom timu koji radi na gore spomenutoj inicijativi. Zaposlena je kao voditeljica projekata u energetskoj zadruzi REScoop.eu te su njezine dužnosti mapiranje otoka, izgradnja mreže otočana, priprema radionica i edukacija kojom će se osnažiti lokalno otočno stanovništvo i pripremiti za provedbu planova energetske tranzicije u narednom periodu. Unatoč svom novom angažmanu ostala je predsjednica Pokreta otoka, no ipak operativnu provedbu aktivnosti Pokreta otoka preuzeli su dopredsjednica udruge Paula Bolfan (Silba), članovi skupštine Maja Dragojević (Korčula/Brač), Andrijano Nigoević (Brač), Dijana Šabić (Brač), Iva Žanetić (Korčula), Ivan Zaninović (Hvar), Ivana Bošković Ivičić (Brač), Antonia Dobrota (Prvić), Jurica Motušić (Silba), Boško Matošić (Šolta), kao i volonteri Marta Stupin (Prvić), Vanja Bralo (Brač), Josip Bačić (Brač), Marko Bertolino (Split), Andrea Baraba (Zagreb)... Pozivamo ovim putem i druge zainteresirane otočane i prijatelje otoka da se aktivno uključe u rad Pokreta i doprinesu njegovom kvalitetnijem i profesionalnijem razvoju koji ga u narednom periodu čeka. Javite nam se na mail: pokret.otoka@gmail.com.

__________

Pokret Otoka

Foto: Pixabay

 

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram