DUGI OTOK – Projekt For Plastic-Free Croatian Islands

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.09.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Općina Sali na Dugom otoku održali su dvodnevnu radionicu na Dugom otoku u sklopu  projekta For Plastic-Free Croatian Islands

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Općina Sali na Dugom otoku, u suradnji s Beyond Med Association, 20. i 21. rujna su održali radionicu u sklopu zajedničkog projekta. Na radionici održanoj u prostorijama Općine Sali sudjelovali su predstavnici Općine, javnih poduzeća i trgovačkih društava.

Voditeljica projekta Tea Kuzmičić Rosandić predstavila je projekt. Zatim, s vanjskim suradnikom na projektu Marijanom Galovićem, predstavila je i Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom za razdoblje 2021.- 2026.

Drugi dan radionice stručna suradnica Sunca Blanka Rakuljić predstavila je Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Općinu Sali te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Općine.

Zajedno smo se složili oko detalja i provedbe Akcijskog plana kao i Odluke, a načelnik Zoran Morović vidi Akcijski plan i Odluku kao nastavak svih dosadašnjih napora koje je Općina Sali uložila u nastojanju smanjenja količine otpada i zaštite okoliša. Akcijski plan i Odluka dat će se na usvajanje na općinskom vijeću koje je planirano sljedeći tjedan.

 

Provođenje Akcijskog plana smanjenja zagađenja plastikom

Na radionici su sudjelovali djelatnici:
.

  • Općine Sali,
  • Javne ustanove Park prirode Telašćica,
  • Turističke zajednice Općine Sali,
  • Dječjeg vrtića Orkulice,
  • Komunalnog društva Dugi Otok i Zverinac,
  • predstavnici Udruge Sunce Split i
  • Zelene Akcije.

Osim ove radionice, u sklopu projekta organizirat će se manifestacije bez jednokatne plastike. Kao i javni forumi sa svim tijelima čija će obaveza biti provođenje Akcijskog plana i Odluke kako bi se na jasan način artikulirale i konkretizirale sve aktivnosti.

Analizu, na osnovu koje je izrađen Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom, i sam Akcijski plan izradio je Marijan Galović iz Galović savjetovanja j.d.o.o.. U suradnji s Udrugom Sunce Split i Općinom Sali.

Projekt For Plastic-Free Croatian Islands traje do kraja rujna 2022. godine. U tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju povećanja znanja i dostupnosti informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice, u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

__________
Izvor: sunce-st.org
Naslovna fotografija: Pixabay.