OBAVIJEST – EGSO rasprava o klimatskim promjenama

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.03.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

EGSO će na društvenim mrežama organizirati raspravu o ulozi sistemskih promjena u borbi protiv klimatskih promjena.

 

EGSO će 20. ožujka 2021. organizirati događanje na društvenim mrežama na kojem će se okupiti mladi stručnjaci i stručnjakinje, aktivisti, aktivistice, lobisti i lobistice iz cijele Europe da raspravljaju o sistemskim promjenama u borbi protiv klimatskih promjena.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) postoji od samih početaka onoga što se danas naziva Europskom unijom – osnovan je 1957. potpisivanjem Rimskog ugovora. To je forum koji pridonosi jačanju demokratskog legitimiteta i učinkovitosti EU.

Radi se o jedinstvenom forumu za savjetovanje, dijalog i postizanje suglasnosti među predstavnicima svih različitih sektora “organiziranog civilnog društva” koje uključuje poslodavce, sindikate i skupine poput stručnih i lokalnih udruga, organizacija za mlade, ženskih udruga, potrošača, boraca za zaštitu okoliša i mnogih drugih.

EGSO-ov cilj je da pomogne osigurati demokratskije i učinkovitije kreiranje politika i zakona EU-a koji zaista odražavaju potrebe građana EU-a.

Na EGSO-ovom događanju Tvoja Europa, tvoje mišljenje (YEYS) 2021. 18. i 19. ožujka 2021. okupit će se više od 100 učenika i učenica iz 33 zemlje na internetskoj raspravi o klimatskim promjenama koja će biti organizirana po modelu Konferencije stranaka (COP) Ujedinjenih naroda. Uvodnu riječ održat će potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, a završnu Ska Keller, supredsjednica Stranke zelenih u Europskom parlamentu.

Usporedno s glavnim događanjem, kao i na COP-u, EGSO će u subotu ujutro, 20. ožujka 2021., organizirati popratno javno događanje za mlade pod nazivom „Osmišljavanje sistemskih promjena“, koje će se prenositi uživo na društvenim medijima.

Na različitim panelima objašnjavat će se što su to sistemske promjene i kako bi se mogle provesti te će se predstaviti konkretni, osobni primjeri održivih aktivnosti koje bi ih mogle potaknuti. To će našoj mladoj publici dati vrijedan novi uvid i, još važnije, priliku da iznesu svoja mišljenja i ideje.

Osim kroz rasprave, publika će moći otkriti sistemske promjene i kroz umjetnost. Internetsko kulturno događanje povezano s raspravama omogućit će mladoj publici da iskusi sistemske promjene i njihove implikacije u širem kontekstu. Događanje možete pratiti putem sljedeće poveznice: Your Europe, Your Say | Facebook

 

 

__________

Izvor: www.odraz.hr

Naslovna fotografija: www.unsplash.com