EkoLucija 101- Nagrade za najbolje ekološke projekte osnovnih i srednjih škola u 2021.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.04.2022. - Vrijeme čitanja: 5min

ekoLucija 101 novi je projekt portala srednja.hr kojim se želi potaknuti ekološku svijest za stvaranje održivog svijeta

Projekt ekoLucija101 na nov način želi potaknuti ekološku svijest uzevši mentalno zdravlje čitatelja u obzir. Kako bi projekt ostao u domeni onoga što je važno učenicima, u sklopu projekta nagrađuju se dvije škole koje su u 2021. godini provele najbolji ekoprojekt – prenosi srednja.hr

 

Što trebate znati o nagradi i tome kako se prijaviti

Klimatske promjene nisu dobra vijest. Dugotrajna izloženost lošim ekološkim predviđanjima i crnim prognozama za budućnost kod mnogih ljudi izaziva anksioznost. Kako bi se zaštitili, od ekoloških tema jednostavno odustanu i one ih prestanu zanimati. To je loš ishod, posebno kada je riječ o mladima, učenicima i studentima, koji će graditi budućnost svijeta.

Budući da od održivosti ne smijemo odustati, započet je projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Projektom u isto vrijeme želi osvijestiti utjecaj crnih prognoza na mentalno zdravlje naših čitatelja, ali i naglasiti dobre primjere iz prakse. Održivi razvoj je razlog za optimizam. Upravo je to osjećaj koji želimo da bude osnovna asocijacija kada se razgovara o ekološkim temama.

Projektom se nagrađuju dvije škole iz Hrvatske koje su u protekloj, 2021. godini provele najbolji ekoprojekt. Dodjeljuju se nagrade u dvije kategorije: za osnovnu te za srednju školu. Traže se škole koje su uložile u održivost i vlastitim primjerom učenicima i djelatnicima pokazale da je ekološko djelovanje važno te da naizgled male inovacije mogu dovesti do važnih pozitivnih promjena.

 

Tko se može prijaviti i kako?

Prijaviti se mogu svi projekti koji su poboljšali održivost i ekologiju škole. Od renovacije koja je poboljšala energetsku učinkovitost (obnova fasade, krova…), sadnje i/ili uređenja školskog vrta, akcije recikliranja plastike ili papira, manifestacija za proslavu Dana planeta Zemlje, do provedbe različitih edukacija ili aktivnosti.

Ukratko, prijaviti se mogu sve aktivnosti koje su se provodile u školama s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti ekologije kod učenika, djelatnika i u lokalnoj zajednici.

Prijaviti se mogu osnovne i srednje škole s projektima provedenim u 2021. godini, ispunjavanjem obrasca kojeg možete pronaći na POVEZNICI.

 

Prijave su otvorene do 18. travnja u 23:59h.

 

Pobjednike će se proglasiti na konferenciji

Pobjednika će odabrati žiri. Proglašenje će se održati u sklopu jednodnevne video konferencije u organizaciji portala srednja.hr na Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2022. godine.

Konferencija će za gledatelje biti besplatna, a okupit će stručnjake raznih branši koji će govoriti o ekologiji iz svoje perspektive.

Kako biste sudjelovali na konferenciji, ostavite svoje podatke putem obrasca na POVEZNICI i prije konferencije će vam na e-mail adresu stići podsjetnik s linkom za praćenje.

Želite li popratiti sve novosti vezane uz konferenciju, pretplatite se na i na newsletter putem obrasca dostupnog OVDJE.

Škola čiji projekt osvoji žiri dobit će prigodnu nagradu koju dodjeljuje portal srednja.hr te medijski prostor u kojem će moći promovirati svoje aktivnosti.

Nagrada za najbolji školski ekoprojekt dodjeljuje se u sklopu projekta ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Fraza ‘101’ se u američkom obrazovnom sustavu koristi kao sinonim za uvodni tečaj o nekoj temi. U našem slučaju, riječ je o ekologiji. Projektom se želi potaknuti ekološku svijest za stvaranje održivog svijeta, na nov način – uzevši mentalno zdravlje čitatelja u obzir. Dobrodošli u ekoLuciju: uvodni tečaj o ekorevoluciji.

 

Tko je ekoLucija?

ekoLucija za sebe kaže da je jedna sasvim uobičajena genZ-jevka. Do škole i faksa uvijek ide pješice ili se vozi biciklom, a san joj je jednog dana kupiti električni auto. Svakodnevno odvaja otpad i reciklira iako često zaboravlja točna pravila – odvaja li se ono tetrapak u plastiku ili ne? U trgovinu uvijek ponese platnenu vrećicu i sanja o danu kada će sve moći kupovati u rinfuzi. Odavno je svu kozmetiku zamijenila onom s natpisom ‘cruelty-free‘, jer inače svojoj kućnoj maci ne bi mogla pogledati u oči.

Ipak, u zadnje vrijeme kod sebe primjećuje velik problem. Postaje joj sve teže pratiti teme koje izvještavaju o klimatskim promjenama, održivosti i ekologiji. Naslovi su često katastrofični, predviđanja o budućnosti još gora. ekoLucija se ne može ne zapitati ima li smisla sav trud koji ulaže. Zna da je apatija loše rješenje, ali što joj drugo preostaje kako bi se zaštitila od anksioznosti izazvane crnim klimatskim prognozama?

 

Projekt ekoLucija posvećen je upravo mladim ljudima poput ekoLucije

Onima koji mare za prirodu, ali i svoje mentalno zdravlje. EkoLucija će im pokazati da rješenja postoje i da su korisna. Razjasnit će da ne moraju otupjeti na pozive za zaštitu prirode usprkos crnim prognozama, jer razloga za optimizam itekako imamo.

 

__________
Izvor: srednja.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.