ENERGETSKA OBNOVA ZGRADA – Svi propisi na jednom mjestu

Objavio: Pokret Otoka - 15.08.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Na stranicama ZGRADOnačelnik.hr pronašli smo članak koji na jednom mjestu navodi sve ključne propise za energetsku obnovu zgrada.

U svijetu sve većeg naglaska na očuvanju okoliša i smanjenju emisije stakleničkih plinova, zgrade se više ne mogu promatrati samo kao statične građevine već kao aktivni sudionici u globalnim naporima za smanjenje ekološkog otiska.

U Hrvatskoj, ovo razumijevanje postalo je temelj ključnih propisa o energetskoj obnovi zgrada, predstavljajući ključnu prekretnicu prema niskougljičnoj budućnosti.

Izdan i priručnik “Putokaz za dekarbonizaciju zgrada u RH”

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, ZGRADonačelnikov partner projekta “Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo zajedno”, izdao je priručnik “Putokaz za dekarbonizaciju zgrada u RH”, u kojem su istaknuti ključni aspekti nacionalnih strateških dokumenata.

Ovo je samo jedan od koraka koje je RH poduzela kako bi se uskladila s europskim smjernicama, posebno s Europskim zelenim planom.

Značajne promjene implementirane su u području gradnje i energetske učinkovitosti. Kod energetske obnove zgrada naglasak je stavljen na:

  • energetsku učinkovitost
  • racionalno korištenje energenata
  • minimalne zahtjeve za energetska svojstva zgrada
  • te mogućnost primjene alternativnih sustava opskrbe energijom.

Postavljen je uvjet da sve nove zgrade od 1. siječnja 2021. godine moraju biti izgrađene kao zgrade gotovo nulte energije (nZEB zgrade). To znači da te zgrade za svoje energetske potrebe koriste obnovljive izvore energije te minimalno emitiraju stakleničke plinove.

Energetska obnova zgrada – regulacija i zakonski okvir

Niz propisa i zakona poput Zakona o gradnji, Zakona o energetskoj učinkovitosti, Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te drugih prateći regulacijski okviri kao što je Pravilnik o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, čine temelj strukturiranog pristupa energetskoj obnovi.

Popis svih relevantnih propisa i cijeli članak pročitajte OVDJE.

Izvor: ZGRADOnačelnik.hr

Fotografija: Unsplash – Brandon Lee