G20 U INDIJI – Nema dogovora oko smanjenja fosilnih goriva

Objavio: Pokret Otoka - 24.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Susret članica grupe G20 u subotu u Indiji završio je bez postignutog konsenzusa o postupnom smanjenju fosilnih goriva. To je izazvalo ogorčenje među znanstvenicima i aktivistima. Istovremeno, ekstremni vremenski uvjeti širom svijeta dodatno upozoravaju na eskalirajuću klimatsku krizu.

Na četverodnevnom sastanku u Bambolinu, indijskoj obalnoj državi Goi, dužnosnici za energetiku članica G20 nisu uspjeli postići konsenzus ni oko brojnih drugih ključnih pitanja.

Među njima je i planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030., što je izazvalo razlike u stajalištima među zemljama.

Posebno sporno pitanje odnosilo se na nastojanja da razvijene zemlje do 2025. godišnje prikupe 100 milijardi dolara za klimatske aktivnosti u razvojnim gospodarstvima. Sukob interesa i nesuglasice nisu dopustile usklađivanje stajališta ove važne teme.

Cjelodnevne rasprave na sastanku uglavnom su se fokusirale na korištenje fosilnih goriva, no postizanje konsenzusa o smanjenju njihove upotrebe nije bilo moguće.

Tehnologija izdvajanja i spremanja CO2 nasuprot smanjenju korištenja fosilnih goriva

Indijski ministar energetike, R.K. Singh, napomenuo je da neke zemlje preferiraju primjenu tehnologije izdvajanja i spremanja ugljikova dioksida iz atmosfere umjesto da se fokusiraju na postupno smanjenje fosilnih goriva.

Korištenje tehnologije izdvajanja i spremanja ugljikova dioksida ima za cilj smanjiti emisije CO2 proizašle iz fosilnih izvora energije, što doprinosi ublažavanju utjecaja na globalno zatopljenje. Međutim, konkretni prijedlozi i stajališta zemalja koje su izrazile protivljenje ovome nisu otkriveni.

Poznato je da neki od glavnih proizvođača fosilnih goriva, poput Saudijske Arabije, Rusije, Kine, Južnoafričke Republike i Indonezije, izražavaju suprotstavljanje cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije tijekom ovog desetljeća.

Znanstvenici i aktivisti upozoravaju na kritičnost trenutka

Nakon neuspješnog sastanka, znanstvenici i aktivisti snažno ukazuju na potrebu za hitnim akcijama u suzbijanju globalnog zatopljenja. Klimatske nepogode koje sve više pogađaju različite dijelove svijeta jasno upozoravaju na kritičnost trenutka i važnost brze i odlučne akcije.

Odsustvo konsenzusa na sastanku G20 postavlja pitanje hoće li međunarodna tijela i dalje odugovlačiti s primjenom održivih mjera koje su neophodne za zaustavljanje rasta temperature planeta.

Budućnost Zemlje i opstanak čovječanstva ovise o promptnim i zajedničkim naporima kako bi se stvorila održiva budućnost za sve.

Izvor: HRT Vijesti

Fotografija: Unsplash