Gotovo koje god područje u Hrvatskoj dotaknuli i u kojoj god vrsti nekretnine živjeli, tema “OTPAD” je aktualna

Neki su svjesni važnosti odvajanja, neki su svjesni povećanja računa čistoće, a neki… Više o gospodarenju, razvrstavanju i recikliranju otpada pročitajte u članku – prenosi zagradonacelnik.hr

 

KOJI OTPAD IDE U KOJU KANTU

Svi koji žele na neki način pridonijeti smanjenju smeća posvuda, žele odvajati otpad koji se kasnije može reciklirati. No često je vrlo nejasno što ide u koji spremnik. U koji spremnik ubaciti određenu ambalažu mnogima je pravi misterij. A ne olakšava niti činjenica da za neke stvari ovisi u kojem ste gradu u Hrvatskoj. Detaljnije informacije o odvajanju otpada iz Zagreba, Osijeka, Zadra, Splita i Karlovca možete pronaći na POVEZNICI.

 

VAŽNOST ODVAJANJA

O recikliranju se zadnjih godina govori na dnevnoj bazi, što je jako pohvalno. No jesmo li uopće svjesni što je to recikliranje, što ono obuhvaća, koliko je to važno i što se zapravo može reciklirati? Odgovore na ova pitanja donosimo na POVEZNICI.

 

OZNAKE NA AMBALAŽI

Sigurno ste na tetrapaku mlijeka ili staklenci kiselih krastavaca mogli vidjeti neke oznake, brojeve, strelice. Svaka ambalaža ima svoje oznake. Saznajte koje su i što znače na POVEZNICI.

 

OPASNI OTPAD

Ovaj otpad NE SMIJE se bacati u miješani komunalni otpad, niti u spremnike u koje odlažemo otpad za recikliranje. Dobro proučite popis opasnog otpada jer vjerojatno mnogi griješe i nisu svjesni što je sve opasni otpad. Sve o opasnom optadu pronađite na POVEZNICI.

 

GLOMAZNI OTPAD

SEDAM je kategorija glomaznog otpada. Pročitajte kada, gdje i što s kojim otpadom možete. Kada, wc školjka, ormar, kauč… Renovirali ste stan i imate pune vreće smeća ili ste kupili novi namještaj i više ne znate gdje ćete sa starim? Dakle, to je otpad – glomazni otpad. Više o zakonskim propisima o glomaznom otpadu pronađite na POVEZNICI.

 

PROMIŠLJANJA IZ UDRUGE GRADOVA

Zakon o gospodarenju otpadom predvidio je da su reciklažna dvorišta dužna bez naknade zaprimati glomazni otpad od građana (korisnici usluge kategorije kućanstvo), dok glomazni otpad od tvrtki (korisnici usluge nekućanstvo (pravne osobe)) nisu dužna zaprimati. I to je problem jer, kada se zatvore odlagališta otpada, vrlo vjerojatno će šume postati ‘rješenje tog problema’. O problemima u gradovima više na POVEZNICI.

 

PROMIŠLJANJA IZ HRVATSKE UDRUGE ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gotovo svi veći europski gradovi su izgradili energane na otpad te tako značajno smanjili emisiju ugljičnog dioksida. Spaljivanje otpada nije prepreka sustavnom razvitku projekata odvojenog sakupljanja i recikliranja. Energane na otpad jamče izbjegavanje odlaganja otpada i istovremeno, u kogeneraciji, proizvodnju električne i toplinske energije. Bez spalionice i energane nemamo što govoriti o gospodarenju otpadom, više o toj temi na POVEZNICI.

 

NOVE CIJENE OTPADA U HRVATSKOJ

Komunalne tvrtke diljem Hrvatske, točnije rečeno gradske čistoće, izrađuju nove cjenike za odvoz otpada. Potreba za izradom novih cjenika svakako postoji, no zbog ustavnog postupka glede ustavnosti i zakonitosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, postoji dilema o zakonitosti načina određivanja cijene te dok se ta dilema ne riješi upitno je kako napraviti nove cjenike, dodatne informacije dostupne su na POVEZNICI.

 

_________
Izvor: zagradonacelnik.hr
Naslovna fotografija: Unsplash