Greenpeace objavio peticiju: “Ne dozvoli da Ivana D potone u zaborav!”

Objavio: Đurđa Baljak - 27.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Greenpeace je objavio peticiju u kojoj od Vlade Republike Hrvatske traže da naloži INA-i da hitno i nedvosmisleno ukloni potonule konstrukcije platforme Ivana D s dna Jadranskog mora! 

“Ne želimo dopustiti da se Jadran pretvori u groblje Ininih plinskih platformi. Potpiši peticiju kojom tražimo od Vlade da naloži INA-i hitno i nedvosmisleno uklanjanje potonule konstrukcije platforme Ivana D”– poručuju.

Početkom prosinca 2020. potonula je INA-ina odobalna plinska platforma Ivana D. Tri godine kasnije, stotine tona teška čelična konstrukcija još uvijek se nalazi na morskom dnu. Preciznije u relativno plitkim vodama sjevernog Jadrana. Cijelo to vrijeme, nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne obavještava javnost redovito i transparentno o ovom slučaju. 

Državni inspektorat naredio izvlačenje potonule konstrukcije do 2022. godine

Da podsjetimo, rješenjem iz rujna 2021. Državni inspektorat RH naredio je izvlačenje potonule konstrukcije u roku godine dana. Slično mišljenje zauzela su pojedina nadležna državna tijela uključujući i Ured pučke pravobraniteljice. Unatoč tome, Ministarstvo i dalje tolerira trenutno stanje, čime INA dobiva na vremenu.

Groblje plinskih platformi

INA, uz blagoslov Vlade ulaže u nove bušotine, na štetu klime i okoliša, dok perfidno štedi na uklanjanju svog otpada iz mora. S obzirom na preostalih 19 odobalnih plinskih platformi te, prema najavama, još 9 planiranih, ovo je opasan presedan koji Jadran lako može pretvoriti u groblje Ininih plinskih platformi.

Prema istraživanju 74 % građana smatra kako treba ukloniti platformu

Prema istraživanju javnog mnijenja iz lipnja 2023. koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, čak 74% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

“Tražimo od Vlade i INA-e da se platforma Ivana D pod hitno izvadi iz našeg mora” – poručuju iz Greenpeacea.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Izvor: D. G. / morski.hr

Naslovna fotografija: by Krystian Tambur on Unsplash