HVAR – Javne tribine ‘’Sunčane elektrane – kako, zašto i koliko se isplate?’’ u Starom Gradu i Sućurju

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.11.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Na tribinama će Hvarani saznati što nam donosi trenutno važeće financijsko razdoblje EU 2021. – 2027. te zašto se isplati postaviti sunčanu elektranu na vlastiti krov

U sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ se 21. studenog u Starom Gradu i 22. studenog u Sućurju održavaju javne tribine na kojima će Pokretovi stručnjaci za energetsku tranziciju otoka, Ivan Zoković Cola i Maja Jurišić, odgovarati na pitanja vezana uz pravni, zakonodavni i tehnički okvir postavljanja solarnih elektrana na krovove.

Sudjelovanje na javnim tribinama je otvoreno za sve zainteresirane, bez prethodne prijave, a održat će se prema sljedećem rasporedu:
.

  • Stari Grad – ponedjeljak, 21. studenog, od 18.00 do 20.00 sati u Kazališnoj dvorani Stari Grad 
  • Sućuraj – utorak, 22. studenog, od 18. do 20.00 sati u Općinskoj vijećnici

.

Održivi energetski razvoj otočnih zajednica

U projekt ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ uključena su četiri srednjedalmatinska otoka – Brač, Hvar, Korčula i Vis. Usporedno s javnim tribinama unutar projekta se održavaju online webinari i otočni dijalozi, edukacije članova lokalnih samouprava te radionice sa srednjoškolskim nastavnicama. 

Dosad su s relevantnim gostima održani otočni dijalozi ‘’Građani i solarne elektrane’’, ‘’E-mobilnost i energetska tranzicija hrvatskih otoka’’  i ‘’Izvori financiranja za projekte obnovljivih izvora energije’’ te stručni webinari ‘’Građani i solarne elektrane’’, ‘’E-mobilnost i energetska tranzicija hrvatskih otoka’’ i ‘’Energetski triatlon’’ koji su dostupni na YouTube kanalu Pokreta Otoka.

U projekt je uključeno šest srednjih škola: Srednja škola Hvar, Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo (Vis), Srednja škola Petra Šegedina (Korčula), Srednja škola Vela Luka, Klesarska škola Pučišća (Brač), Srednja škola Brač iz Supetra te Srednja škola Bol. U suradnji s voditeljem obrazovnog programa projekta, Antoniom Morićem Španićem, nastavnici su definirali specifične projekte zelene tranzicije koji će se provoditi tijekom školske godine 2022./23. Također, izradit će se i brošura sa smjernicama za obradu tema zelene tranzicije u već postojećim školskim kurikulumima.

Više o projektu pronađite ovdje, za sva dodatna pitanja i informacije obratite nam se putem e-mail adrese info@islandmovement.eu ili FB Pokret Otoka.

Projekt ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Partneri na projektu su Splitsko-Dalmatinska Županija, Stari Grad, Općina Sućuraj, Grad Korčula, Općina Lumbarda, Općina Bol, Općina Selca, Općina Pučišća, Općina Postira, Općina Nerežišća i Grad Supetar. 

________________
Autor: Pokret Otoka
Naslovna fotografija: Pokret Otoka