Klimatske promjene usporile Zemljinu rotaciju

Objavio: Martin Tuđen - 03.04.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Rotacija planeta određuje sate i minute, a ono što se događa na Zemljinoj površini i njenoj unutrašnjosti uvelike određuje kako će varirati.

Prema svemu sudeći, kroz par godina, naš planet Zemlja izgubit će jednu sekundu. Ova “negativna prijestupna sekunda” uzrok je varirajuće rotacije planeta. Naime, “plavi planet” vrti se brže nego dosad što će posljedično dovesti do ove “negativne” promjene na našim satovima.

Do ove pojave trebalo je doći 2026., no klimatske su promjene pomrsile ovu računicu. Topljenje polarnog leda usporilo je rotaciju Zemlje i dovelo je do redistribucije mase planeta. Posljedično, to je utjecalo na samu rotaciju i odgodilo oduzimanje sekunde.

Promjene unutar jezgre

U više slučajeva tijekom godina se dodavala sekunda, ali nakon dugotrajnijeg trenda usporavanja, Zemljina rotacija počela se ubrzavati zbog promjena unutar jezgre. Unatoč tome što dosad nije bilo potrebe za oduzimanjem sekunde, 2022. godine zabilježen je najkraći dan od početka mjerenja. Taj proces je ponukao stručnjake da počnu planirati o oduzimanju sekunde 2026. godine.

Poteškoće s tehnologijom

Iako otapanje ledenjaka usporava vrtnju, ukupna rotacija Zemlje se ubrzava. Tehnologija bi mogla biti na dodatnom udaru jer se prilagođavanje prijestupne sekunde nije implementiralo od 2016. Isto tako, nikada se do sada ta sekunda nije oduzimala.

Geofizičar Duncan Agnew sa Sveučiilišta Kalifornija navodi kako softveri računalnih sustava prihvaćaju dodavanje sekunde, no mali broj može procesuirati njeno oduzimanje što može dovesti do određenih poteškoća.

Otapanje leda utječe na raspored Zemljine mase

Agnew je s pomoću podataka sa satelita koji kruže Zemljom odlučio analizirati njezinu brzinu. Sateliti neprestano prate Zemljinu gravitaciju koja je neminovno povezana s rasporedom njezine mase. Agnew je tako otkrio da otapanje polarnih kapa uvelike utječe na rotaciju planeta. Promjena u rotaciji je posljedica procesa topljenja koji izravno utječe na preraspodjelu Zemljine mase.

“Da se nije ubrzalo otapanje polarnog leda, imali bi taj problem tri godine ranije. Globalno zatopljenje već utječe na svjetsko mjerenje vremena. Porast temperatura i globalno mjerenje vremena postali su neraskidivo povezani, što bi moglo postati još izraženije u budućnosti”, izjavio je Agnew.

“Otapanje polarnog leda je primjetno utjecalo na rotaciju cijele Zemlje. Radi se o situaciji bez presedana. Neće biti ogromne promjene u rotaciji našeg planeta koja bi mogla prouzrokovati katastrofu ili nešto slično, ali je promjena primjetna. To je još jedan dokaz da živimo u neobična vremena. Nevjerojatno je da su ljudska bića uzrokovala promjenu Zemljine rotacije”, dodaje.

Njegovo istraživanje A global timekeeping problem postponed by global warming dostupno je ovdje.

______________________

Izvor: Index.hr

Naslovna fotografija: Image by Arek Socha from Pixabay