Konferencija projekta YENESIS u Veloj Luci na Korčuli

Objavio: Pokret otoka - 19.11.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Na konferenciji 26. studenog, će SDEWES Centar predstaviti projekt YENESIS – Mreža za zapošljavanje mladih za energetsku održivost na otocima uz podršku domaćina udruge Novi otok.

 

Nezaposlenost mladih i dalje je visoka u mnogim zemljama širom Europe nakon financijske krize – još više na otocima, gdje prevladava sezonsko zapošljavanje. Projekt, YENESIS, namjerava riješiti ovaj problem, osiguravajući mladima da pronađu zaista održivo zaposlenje: zeleni poslovi!

Mladi s otoka 7 zemalja diljem Europe krenut će na putovanje koje će ih voditi kroz obuku, terenski izlet organiziran od strane stručnjaka u Norveškoj kako bi pokazali najbolje prakse, mentorstvo i prenijeli znanje i iskustvo. Vratiti će se na svoje otoke kao pioniri puni znanja iz 4 različita sektora obnovljive energije, energetske učinkovitosti, održivog turizma i mobilnosti, spremni osnažiti zeleni sektor na svojim matičnim otocima. Kroz ovaj proces mladi sudionici će imati koristi od mentoriranja o poduzetništvu kako bi im omogućili pokretanje vlastitog poslovanja. Projekt YENESIS je sufinanciran u iznosu od 2,3 milijuna eura od Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem grantova EEA i Norveške.

Više o prijavama koje se primaju do 25.11.2019. i programu možete saznati na mail adresi udruge Novi otok (noviotok@gmail.com).

Udruga Novi otok će na konferenciji također predstaviti svoj dosadašnji rad na mjerama Akcijskog plana gospodarenja energijom općine Vela Luka i daljnje promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Ulaz je besplatan, a nakon konferencije predviđeno je zajedničko druženje.

___________

Autor: Ana Marija Jakas

Photo: www.ikorculainfo.com