UŠTEDI ENERGIJU
July 19, 2021

KORČULA - Folklorno društvo Kumpanija Vela Luka

Članovi Folklornog društva Kumpanija Vela Luka održali su svoj dvadeseti svečani godišnji nastup

.

Prvom ovogodišnjem javnom nastupu folklornog društva Kumpanija prethodila je svečana skupština, održana 15. 7. 2021. kojom se obilježilo 20 godina od obnove kumpanije u Veloj Luci.

Oba su se događaja održala na otvorenom, na pijaci ispred župne crkve sv. Josipa, uz provođenje epidemioloških mjera i evidenciju posjetitelja. Prema riječima predsjednika društva, Joze Burmasa, od idućeg tjedna slijede uobičajeni komercijalni nastupi tijekom turističke sezone.

Blagdan sv. Josipa i Dan mjesta Vela Luka, 19. ožujka, poznati je datum glavne izvedbe kumpanije. Međutim, uslijed ograničenja okupljanja i javnih događaja, Folklorno društvo Kumpanija Vela Luka svoju je dvadesetu obljetnicu obnove moglo održati tek sada. Stoga je i javni nastup članova društva koje broji preko 160 aktivnih članova svih generacija, unutar nekoliko odijela, bio vrlo emotivan. Kapetan kumpanije bio je Ivan Maričić, barjaktar Ante Berković, a kapural Mario Žuvela.

Kao mišnjičar po prvi put je nastupio Danko Stipković, deseti put na glavnom godišnjem nastupu bubnjar je bio Ivan Bajat. Predsjednik FD Kumpanija, Joze Burmas, nastupio je petnaest puta. Po stoti put, uključujući i komercijalne nastupe, kao serdar nastupio je Ante Cetinić Bata.

Povijest luške kumpanije po pisanim tragovima seže u 1846. godinu. Posljednja izvedba prije obnove bila je 1926. godine. Danas je Vela Luka mjesto s najvećim brojem stanovnika na otoku Korčuli, što se na poseban način ogleda i u brojnosti društva, koje baštini i njeguje glazbeni i plesni izričaj s velikim entuzijazmom.

Stoga i ne čudi izniman broj nagrada i priznanja koje su članovima i članicama dodijeljene na svečanoj skupštini, a ističu se one dodijeljene prvom predsjedniku i jednom od inicijatora obnove kumpanije u Veloj Luci, Sretenu Žuveli, te voditelju kupanjolskog odijela Jadranku Orebu, ujedno i prvom kapetanu iz obnoviteljske 2001. godine.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram