Na Krku bi 2027. trebalo biti otvoreno čvorište za uvoz i opskrbu zelenog amonijaka

Objavio: Pokret Otoka - 27.10.2023. - Vrijeme čitanja: 4min

Start-up tvrtka Green Energy Park diljem svijeta radi na stvaranju opskrbnog lanca za veliko središte za uvoz zelenog amonijaka i opskrbu europske industrije. Planira ga graditi na hrvatskom otoku Krku. Zeleni amonijak može se preraditi u vodik, koristiti izravno kao gorivo ili koristiti kao sirovina za gnojivo.

Zeleni amonijak mogao bi postati iznimno važan za dekarbonizaciju znatnog dijela industrijske proizvodnje. Međutim, u komercijalnom smislu, mora prijeći dug put prije nego što postane konkurentan amonijaku proizvedenom iz fosilnog plina. Za proizvodnju zelenog i niskougljičnog amonijaka potreban je dušik iz zraka i vodik iz elektrolize koju pokreće električna energija iz obnovljivih izvora, odnosno nuklearnih elektrana.

Ulagači u postrojenja za zeleni amonijak i zeleni vodik, koja su također daleko od isplativih, računaju na ogromne subvencije u Europi i Sjevernoj Americi. Takve tvrtke uglavnom teško pronalaze izvore financiranja, pa je samim time i razvoj opskrbnih lanaca vrlo spor. Neki ipak napreduju, korak po korak, pa se mogu baviti masovnom proizvodnjom i distribucijom.

Na otoku Krku u Hrvatskoj postoji terminal za ukapljeni prirodni plin ili LNG. Strateški pozicioniran na sjevernom Jadranu, igrat će sve važniju ulogu u okruženju. Jedan startup, Green Energy Park, računa na iste prednosti, ali za zeleni amonijak. Ova lokacija se nadovezuje na vodikove koridore, čije je formiranje predviđeno od strane Europske alijanse za čisti vodik.

Spomenuta tvrtka nedavno je objavila da je potpisala pismo namjere za izgradnju proizvodno-izvoznog kompleksa u sjeveroistočnoj brazilskoj državi Piaui. Prva zelena tvornica amonijaka, čiju izgradnju priprema Green Energy Park, bila bi smještena u posebnoj gospodarsko-obrtničkoj zoni i dosegla bi kapacitet od pet milijuna tona godišnje, navodi se u priopćenju. Od toga se petina namjerava poslati u Krk. Sljedeći korak je izrada studije izvodljivosti.

Green Energy Park je u potrazi za investicijama u svoju franšizu

Green Energy Park priopćio je da je Piaui prvi od najmanje osam budućih proizvodnih centara koji će opskrbljivati ​​njegovu distribucijsku mrežu, te da je u startu orijentiran na europsko tržište. Tvrtka je ukazala na dostupnost električne energije iz sunca i vjetra u spomenutoj saveznoj državi u Brazilu.

Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodika iznosit će deset milijuna tona, navode iz Green Energy Parka. Od te količine može se proizvesti 1,8 milijuna tona vodika. Uprava je prvu fazu procijenila na pola milijuna eura, a otkrila je i cilj da ukupna investicija dosegne dvije i pol milijarde.

Ovo logističko središte bilo bi smješteno u luci dubokog gaza i u početku bi se sastojalo od plutajućih tankera, objavila je tvrtka. Ona očekuje da će prvi spremnik, zapremine sto tisuća kubika, biti gotov sredinom 2027. godine. Zeleni amonijak bi se prebacio na druge brodove i kamione, objavljeno je. Inače, tvrtka je također izjavila da će graditi spremnike od po 80.000 kubika.

Green Energy Park ističe kako ispituje mogućnosti opskrbe industrijskih središta u sjevernoj Italiji, južnoj Njemačkoj i drugim obližnjim područjima. Zeleni amonijak je nositelj energije – iz njega se opet može odvojiti vodik. Može se koristiti izravno kao gorivo za određene namjene ili kao sirovina u proizvodnji gnojiva i drugim granama gospodarstva. Amonijak je mnogo lakši za rukovanje i transport od vodika, nestabilnog plina čije su molekule najmanje u svemiru.

“Pozivamo privatne subjekte da se pridruže našoj otvorenoj franšiznoj mreži i surađuju s nama duž različitih dijelova lanca vrijednosti vodika. Naša je misija objediniti proizvodne, logističke i distribucijske objekte te koordinirati kalendar i obujam investicijskih aktivnosti među našim partnerima u mreži,” rekao je generalni direktor Green Energy Parka Bart Biebuyck.

Izvor: Balkan Green Energy News

Foto: Green Energy Park Krk